keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Juhannus BBQ

Juhannuksena söimme hyvää aasialaisvaikutteista grilliruokaa:

Makrilleja grillattuna banaaninlehdillä.


















Naudan kolmiokyljyksiä korealaiseen tapaan eli kalbia.















Sekä possun kylkeä myös korealaisittain maustettuna.






















Banaaninlehdillä grillatut makrillit

2 makrillia (a 500gr)
banaaninlehtiä sulatettuna
suolaa
pippuria
öljyä
tuoreita yrttejä

Markillit puhdistettiin, maustettiin ja täytettiin tuoreilla yrteillä (thaibasilikalla ja korianterilla).  Pintaan valellaan hieman öljyä ja kalat grillataan banaaninlehtien päällä roihuavassa grillissä (banaaninlehdet kärventyivät mutteivat palaneet).
Makrilli on herkullista ja rasvaisena kalana terveellistä aivoille!

Kalbi
neljälle

1 kg naudan kolmiokyljystä leikattuna noin 8mm siivuiksi luita vasten (pyydä kauppiasta tekemään tämä etukäteen sillä kotioloissa sulien kyljysten leikkaaminen luuta vasten ei tule onnistumaan)

1 päärynä (Koreassa käytetään paikallista omenapäärynää, mutta tässä tavallinen päärynä toimii aivan passelisti)
1 pieni sipuli
2,5 dl soijaa
2,5 dl spriteä
1 rkl hienonnettua inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili
0,5 dl seesamöljyä
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
noin kahdeksan kevätsipulin vartta
vettä kunnes maku sopiva (noin 1 dl riippuen soijan voimakkuudesta)

Laita kyljykset isoon astiaan kylmää vettä ja anna niiden seistä jääkaapissa noin puoli tuntia. Tämän jälkeen huuhtele kyljykset hyvin. Niissä voi olla luunsiruja.
Hienonna päärynä, sipuli, inkivääri, valkosipuli ja kevätsipulit. Lisää muiden marinadiainesten joukkoon ja sekoita hyvin kyljyksiin. Anna marinoitua useita tunteja tai yön yli. Me laitoimme kyljykset marinadiin aamulla ja grillasimme ne illalla ja maku oli loistava.
Grillaa haluamaasi kypsyysasteeseen ja koristeli seesaminsiemenillä sekä kevätsipulilla. Lisukkeeksi sopivat isot salaatinlehdet, riisi ja ssamjang (korealainen maustetahna). Laita pala lihaa salaatinlehden sisään ssamnjangin kanssa ja syö yhdellä haukkauksella.

Dwaejibulgogi
neljälle

1 kg possun luutonta kylkeä

2 päärynää
1 sipuli
8 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
2 rkl soijakastiketta
4 rkl kookospalmusokeria
2 rkl seesamöljyä
6 rkl gochujangia
mustapippuria
noin kahdeksan kevätsipulin vartta

Viipaloi kylki noin 8mm siivuiksi. Laita päärynä, sipuli, valkosipulit ja inkivääri tehosekoittimeen ja pyyreetä ne tahnaksi. Sekoita muut aineet pyreen joukkoon ja peitä possunsiivut marinadilla. Marinoi useita tunteja tai yön yli. Tarjoile grillatut possun palat riisin, ssamjangin ja salaatin kanssa.

Samaisessa marinadissa pyöritellyt ja muurinpohjapannulla öljyssä paistetut munakoisosiivut olivat muuten todella herkullisia!


Reseptit sovellettu seuraavista lähteistä:
Kala: http://www.steamykitchen.com/190-wholefishbanana.html
Kalbi: http://rasamalaysia.com/kalbi-recipe-korean-bbq-beef-short-ribs/
Possu: http://www.maangchi.com/recipe/dwaejibulgogi

Myös sisilisko oli syönyt hyvin ja lämmitteli jälkikasvuaan pulleassa mahassaan.



1 kommentti:

  1. Vaanivan tarkka ilme sisiliskolla. Näyttää pullealta.

    VastaaPoista