lauantai 11. tammikuuta 2014

Sichuanin juustokuminalammas

Sichuanilainen kuminalammas yhdistää neljä suosikkimaustettani: sichuanpippuri, juustokumina, chili ja tuore korianteri. Sichuanpippuri on taivaallista, kunhan se vain on suhteellisen tuoretta ja siinä on kirpeä hieman sitruunainen tuoksu. Kiinalaisen työkaveripariskunnan joulujuhlissa olisin voinut syödä heidän Chongqingistä tuomaansa sichuanpippuria lusikalla (ja vähän söinkin!). Tämä ruoka on enemmän Xianjiangin alueen ruokaa kuin sichuanin, sichuanilaisen siitä tekee lähinnä sichuanpippuri. Sitä kutsutaan usein mongolialaiseksi lampaaksi.
Chiliöljyä voit tehdä itse tai ostaa kaupasta. Itse tehty on tietysti parempaa. Jos et pidä kovin tulisesta ja/tai öljyisestä ruuasta, voit myös jättää chiliöljyn pois.

Sichuanin mongolialainen lammas
kolmelle

2 lampaan potkaa tai 500 gramman pala niskaa
3 rkl juustokuminan siemeniä
1 rkl sichuanpippureita
suolaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviiniä
kourallinen kiinalaisia kuivattuja kokonaisia chilejä (noin 10-15)
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
iso sipuli suikaloituna
4 sellerinvartta
1-6 rkl chiliöljyä (riippuu kuinka tulista haluat!)
maapähkinäöljyä paistamiseen
tuoretta korianteria
tarjoiluun: mortteloitua sichuanpippuria

Leikkaa lammas ohuiksi suupaloiksi lihassäikeitä vasten ja paloittele vihannekset. Paahda juustokumina ja sichuanpippurit pannulla. Laita ne mortteliin ja hienonna hyvin. Mortteloi huolella, sillä sichuanpippuri voi tuntua hiekkaiselta hampaissa, jos se ei ole tarpeeksi jauhettu. Yhdistä valkosipulit, sichuanpippuri-juustokumina, soija, riisiviini ja ripaus suolaa ja sekoita lammaspaloihin. Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä valurautaisessa tai hiiliteräksisessä wokissa. Kun öljy on kuumaa ja savuaa, lisää siihen kokonaiset chilit. Anna paahtua hetken, noin 30 sekunttia. Nosta chilit joko wokin reunoille tai lautaselle syrjään. Kannattaa wokata lihat ja vihannekset erissä. Wokkaa kasviseriä noin kaksi minuuttia ja lammaseriä noin neljä. Tarkoitksena on saada lampaaseen rapea ruskea pinta ja vihannekset paahtuneiksi ja paikoittain mustuneiksi, silti säilyttäen rapsakkuutensa. Tätä varten kannattaa levittää aineet wokin pohjalle (ja wokata vain sen verran, että ne mukavasti mahtuvat sinne), odottaa kolmekymmentä sekunttia -minuutti, sekoittaa, odottaa, jne. Lisää lopuksi kaikki aineet wokiin chilien ja chiliöljyn kanssa ja wokkaa vielä hetki kunnes lammas on kypsää. Koristele tuoreella korianterilla. Minä tykkään lisätä vielä sichuanpippuria ruuan päälle kuin parmesanjuustoa.

Lähteet: http://www.riceandpickle.com/2011/09/xinjiang-style-lamb-with-cumin/
http://www.seriouseats.com/recipes/2012/06/mongolian-sichuan-style-lamb-with-cumin-chilis-and-cilantro-recipe.html?ref=search
ja New Yorkin kiinalaiset ravintolat:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti