lauantai 11. toukokuuta 2013

Keväinen äitienpäivämenu

Tarjoilimme äidinpäivän kunniaksi keväistä ja kevyttä ruokaa. Alkupalaksi linnunpesien muotoon aseteltuja soba-nuudeleita ja kampasimukoita munina. Pääruuaksi tonnikalapihvit sekä niiden lisukkeena uudella ISIn sifonillamme valmistettua avocadoespumaa sekä onigireja.

















"Linnunpesät"
alkupalaksi kuudelle

2 punttia eli noin 170 grammaa soba-nuudeleita (japanilaisia tattarinuudeleita, käytimme Clearspring merkkisiä)
6-12 kampasimpukkaa
4 rkl sakea (+2-3 rkl kampasimpukoiden paistamiseen)
1 rkl miriniä
0,5 dl misoa
pieni pala inkivääriä raastettuna mikroteräraastimella, hieman vajaa rkl
1 rkl palmusokeria
2 kevätsipulin vartta
öljyä

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti al denteksi, ja huuhtele kylmällä vedellä. Sekoita julienneksi leikatut kevätsipulit nuudeleiden joukkoon.
Sekoita pienessä kulhossa sake, mirin, miso, inkivääri, sokeri ja 1 rkl öljyä hyvin sekaisin.

Lämmitä paistinpannu keskilämmölle. Laita pannulle muutama suurehko pyöreä piparimuotti tai vaihtoehtoisesti alumiinifoliosta kyhätty kehä. Kaada kunkin muotin sisälle pieni liraus öljyä. Nostele kuudesosa kylmistä nuudeleista yhden piparmuottiin sisälle ja paina hieman päältä tiiviimmin yhteen. Anna kypsyä noin minuutin verran, kunnes pohjalla olevat nuudelit ovat ruskistuneet rapeiksi. Toista kunnes olet paistanut kaikki pesät (sobanuudelit toimivat annoksessa sekä kylminä että lämpiminä).

Poista piparmuotit nuudeleiden päältä ja nosta "pesät" lautasille. 

Paista kampasimpukat. Keskikokoiset kampasimpukat valmistuvat korkealla keskilämmöllä joko voissa tai öljyssä paistettuna. Nosta simpukat pannulle ja anna niiden paistua kääntelemättä puolitoista - kaksi minuuttia. Käännä simpukat, paista niitä minuutti. Tämän jälkeen voit kaataa pannulle kaksi- kolme rkl sakea ja paistaa vielä toisen minuutin. Nosta pannulta. Rouhi päälle hieman suolaa ja mustapippuria.

Nosta kampasimpukat pesien päälle. Ripottele annoksen päälle misokastiketta.
















Tonnikalapihvit
kuudelle

6 sertifikoitua tonnikalapihviä (yhteensä noin 750 grammaa)
4 rkl soijaa
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl mustapippuria

Hienonna valkosipuli, ja se laakealle lautaselle soijan, oliiviöljyn ja mustapippurin kanssa. Dippaa tonnikalapihvit marinadissa ja paista kuumalla pannulla öljyssä. 30 sekunttia per puoli riittää, jos pidät sisältä raa'asta (käytimme sashimilaatuista tonnikalaa). 45 sec on puoliraaka ja 1min per puoli medium. (kyseessä ohuet 150gramman pihvit)
Tarjoile tonnikalapihvit avocadoespuman, limenviipaileiden, korianterinlehden ja höyrytetyn riisin kanssa.

Valitsethan vain sertifikoitua tonnikalaa, sillä tonnikalan pyynti on tällä hetkellä hyvin kestämättömällä pohjalla.

Avocadoespuma
kuudelle

2 avocadoa, kuutioituna
2 dl kermaa
1 rkl wasabia
1 limen mehu
1 tl suolaa
1,5 liivatelehteä


Soseuta sauvasekottimella avocadot, kerma, wasabi ja suola. Survo hieno sose siivilän läpi toiseen kulhoon. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna pienessä kattilassa limemehu lähes kiehuvaksi. Purista liivatelehdet ylimääräisestä vedestä ja lisää liivatteet limemehuun. Sekoita. Kaada hieman jäähtynyt liivatelimemehu siivilän läpi avocadoon. Sekoita.
Mikäli sinulla on sifoni, kaada avocadotahna sen sisälle ja lataa kahdella N2O patruunalla (1litran sifoni). Laita sifoni väärinpäin jääkaappiin odottamaan vähintään neljäksi tunniksi tai jopa seuraavaan päivään.

2 kommenttia:

  1. Moi Aino! Jos vaan liikutte tai mahdollisesti olette tulossa tänne päin niin tervetuloa meille yöksi, telttamajoitus ainakin on sullekin mahdollinen, kun nyt on nämä kissat, kuten tiedät!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Auli! Olisi kyllä niin kiva pitkästä aikaa tulla sinne.

    VastaaPoista