perjantai 25. lokakuuta 2013

Intialaista kasvisruokaa

Teimme E:lle syntymäpäivänä hänen toiveestaan intialaista kasvisruokaa.
Tämä palak paneer (eli tuorejuustoa pinaattikastikkeessa) näyttää aivan kauhuelokuvan rekvisiitalta, ainakin valokuvassa, mutta maistuu aivan mielettömältä ja on täynnä Kippari-Kalle voimaa!


















Palak paneer:

pinaattikastike
750g pinattia
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
300 grammaa paneerjuustoa (resepti alla)
2 pilkottua tomaattia
4 vihreää chiliä
2 tl kurkumajauhetta
2 tl korianterijauhetta
2 rkl kasoori methiä
1 dl kermaa/maitoa
öljyä paistamiseen
suolaa maun mukaan

maustesekoitus
3 cm pala kanelia
2 vihreää kardemummaa
2 neilikan kynttä
1 tl kokonaisia mustapippureita
2 tl juustokuminaa

Maustesekoitus paahdetaan pannulla pienessä määrässä öljyä (lisää juustokumina viimeiseksi sillä se palaa helposti) ja mortteloidaan. 

Pese pinaatit ja paista (muutamia minuutteja) ne kokoon pannulla parissa erässä. Siirrä pinaatit kulhoon ja lisää joukkoon chilit. Sekoita sauvasekoittimella massaksi.  Paista pannulla öljyssä sipuli ja valkosipuli, lisää kurkuma, korianteri, kasoori methi, maustesekoitus ja pilkotut tomaatit. Hetken kuluttua lisää joukkoon aikaisemmin soseutettu pinaattimassa. Paista massaa hiljalleen pannulla n.5 min. Lisää joukkoon kuutioitu juusto ja maito/kerma. 

paneerjuusto (tästä tulee noin 300grammaa)
3 litraa maitoa (käytimme luomutäysmaitoa)
sitruunan mehu



















Kukkakaalipallero-curry

Kukkakaalipyörykät
1 kukkakaali (n. litra raastettua kukkakaalia)
6 perunaa
3 rkl maissijauhoa
2 tl Garam masala
1 tl chili jauhetta
0.5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Öljyä friteeraamiseen

Paista raastettua kukkakaalia n. 5 min pannulla. Keitä perunat ja muusaa ne. Ennen muusaamista valuta perunoista hyvin ylimääräinen vesi pois. Kaada kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Tee taikinasta palloja. Palloista ei kannata tehdä liian suuria sillä se vaikeuttaa friteeraamista.

Friteerauksen yhteydessä ensimmäiset pullat hieman hajosivat. Testauksen pohjalta totesimme, että taikinapallot kannattaa painella tiiviiksi ja että rasvan tulee olla riittävän kuumaa. Lämmitimme rasvan 190 asteeseen ennen pullien tiputtamista joukkoon. Pullien lisääminen joukkoon viilensi rasvan 180 asteeseen, missä lämpötilassa paistoimme pullia niin kauan että niihin muodostui ruskea ja rapea pinta. Jos aloitimme paistamisen 180 asteesta, rasva viileni liikaa lisätessämme pullat joukkoon ne alkoivat hajoamaan. Paistoon käytimme maapähkinäöljyä. Suojaa valmiit pullat foliopaperilla, jotta pysyvät lämpiminä kastikkeen teon ajan.

Currykastike
n. 140g tomaattipyrettä
2 rkl öljyä
1tl juustokuminaa
2 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
2 tl garam masala jauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl korianteriauhetta
suolaa maun mukaan
½ dl tuoretta korianteria
2 dl maitoa
vajaa dl kermaa
vettä

Lisää pannun öljy, jeera ja inkivääri. Paista hetki, että maut irtoavat ja lisää tomaattipyre ja vettä niin, että kastikkeen tulee sopiva koostumus. Lisää muut mausteet paista hetki. Lisää joukkoon korianterin lehdet. Paista ja sekoittele vielä muutama minuutti ja lisää maito sekä kerma. Anna kastikkeen kiehahtaa. Lopuksi enne tarjoilua lisää joukkoon pullat ja koristele korianterin lehdillä.

Tarjoile riisin ja/tai naan leivän kanssa.

Lähteinä resepteissä käytetty:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti