tiistai 9. huhtikuuta 2013

Neljän sisaruksen suklaamacaronit

Olen tehnyt lähemmäs tuhat macaronia tämän vuoden aikana. Aina kokeillen uusia makuyhdistelmiä. Näiden macaronien suklaaganachetäytteen maustoin itämaisilla mausteilla: tähtianiksella, kardemummalla, neilikalla ja kassavalla (voi hyvin vaihtaa kaneliin). Tästä tulee niille antamani nimi. Nämä mausteet tunnetaan neljänä sisaruksena malesialaisessa keittiössä. Niitä käytetään mantelin kanssa muun muassa curryruuissa. Mikseivät ne toimisi siis mantelileivoksissa, ajattelin. Kylllä ne toimivatkin! Nämä suklaamacaronit ovat tähän mennessä ylivoimaisesti herkullisimpia luomuksiani! Ne ovat aivan oma ideakin. Mutta niinkuin muidenkin macarondeoideni kanssa, nämäkin on varmasti joku tehnyt jo. Tarkistan aina googlesta, ja yleensä jo moni on toteuttanut niin originelleiksi luulemani macaronit. Laventelimacaronit, orange blossom water macaronit, wasabimacaronit...  Näiden maustemacaronien muiden kantaäitien ja -isien jäljille en vielä päässyt. Ilmeisesti en valinnut oikeita hakusanoja. Mutta toistaiseksi ainoa googlehitti mämmimacaroneille olen kuitenkin minä!:)

Tunnustan, en pidä macaroneista, ja niiden tekeminen on minulle enemmänkin kuin käsityöharrastus. Omia luomuksia pitää kuitenkin aina hieman maistaa kulmasta, mutta ne ovat aina mielestäni liian makeita. Nämäkin ovat makeita, mutta tumman suklaan, lämpimien mausteiden ja mantelin liitto tekee niistä niin harmonisen makuisia, että söin kokonaisen macaronin ihan itse! Melkein huomaamattani se vain hävisi.

Nämä macaronit valmistin tilaustyönä äitini kirjoittajapiiriin. Toivottavasti ne saavat luovuuden pulppuamaan!




















Macaroninkuoret 
noin 30-40 macaronia riippuen koosta

180 grammaa valkuaista (noin 6 kananmunaa)
90 grammaa hienoa sokeria
150 grammaa mantelijauhoa
20 grammaa kaakaota (käytin Van Houtenin)
300 grammaa tomusokeria

Mittaa ja siivilöi mantelijauho, kaakao sekä tomusokeri yhteen. Sekoita.
Laita valkuaiset ja hieno sokeri suureen teräsastiaan ja vatkaa sähkövatkaimella tai monitoimikoneella, kunnes marenki on hyvin kovaa ja kiiltävää. Astia tulisi voida kääntää ylösalaisin ilman, että marenki valuu.
Lisää kuivat aineet marenkiin ja sekoita nuolijalla sopivan paksuksi seokseksi. Seoksen tulisi tasoittua noin 30 sekunnissa kun laskostat sitä. Varo kuitenkin ylisekoittamasta macarontaikinaa, ettei se lässähtä. Pursota macaronit leivinpaperille. Piirrän etukäteen leivinpaperille väärälle puolelle ympyrät, jotka helpottavat samankokoisten macaronien pursottamista. Tykkään tehdä hieman normaalia suurempia macaroneja, joten pursotan reilu kahden euron kolikon kokoisia kasoja. Kun macaronit on pursotettu, kopauta leivinalustaa pöytää vasten muutaman kerran. Näin ylimääräinen ilma pääsee ulos macaroneista. Koska minulla ei ole kuin yksi leivinalusta, ja sekin hieman käyrä, pursotan macaronit leivinpaperille keittiönpöydälle ja hakkaan lopuksi nyrkillä pöytään macaronien ympäriltä. Anna macaronien kuivahtaa pöydällä noin 30 minuuttia. Paista uunissa 150 asteessa noin 17 minuuttia (olen huomannut, että kaakaokuoret tarvitsevat hieman kauemmin aikaa kuin tavalliset).

Tarkemmat selitykset työvaiheista löytyvät täältä aiemmasta postauksestani (tosin eri macaronkuorireseptillä).

Mausteinen suklaaganache

2 dl kermaa
pala kassavan tai kanelinkuorta
6 vihreää kardemumman palkoa
2 mausteneilikkaa
4 tähtianista
4 rkl palmusokeria
200 grammaa tummaa suklaata (käytin Fazerin premium leivontasuklaata)

Laita kerma pieneen kattilaan. Lisää sokeri ja mausteet. Anna kiehahtaa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia (niin, että kermaseos kuplii vain hieman). Kerman kupliessa, rouhi suklaa siivuiksi veitsellä.























Nosta kattila levyltä. Siiviöi tai nosta pienellä lusikalla mausteet pois kermasta. Lisää pinnalle suklaa ja anna sen sulaa. Kun suklaa on sulanut, sekoita se kerman joukkoon. Jätä pöydälle jäähtymään. Pursota seos macaronien väliin. Jos tyllasi ja pussisi ovat vielä macarontaikinassa tai märkiä, voit käyttää esim puolen litran minigrip-pussia, josta on yksi kulma saksittu irti.


















Säilytä macaronit jääkaapissa. Ne säilyvät 4-5 päivää. Voit myös pakastaa macaronit.

Tehkää näitä macaroneja. Ne ovat ihania!

6 kommenttia:

  1. Oon kerran tehny macaroneja koulussa. Silloin niistä tuli niin rumia etten oo enää uskaltanu tehdä :D näitä sun kyllä söisin ilomielin!

    VastaaPoista
  2. Upean näköisiä. Minäkin olen kokeillut tasan kerran, mutta silloin minulla oli ihan vääränlainen tylla käytössä. Oikeanlainen on sittemmin hankittu, mutta macaronsit edelleen tekemättä - vaikka laatikosta löytyy tälläkin hetkellä mantelijauhetta ihan vain sitä varten hankittuna...

    VastaaPoista
  3. Heh macaronien tekemisessä tosiaan pitää olla välineet kunnossa, kuten se kunnon tylla ja hyvä vaaka. :)

    VastaaPoista
  4. Ihanat macaronsit ja katselin muita tekemiäsi macaronseja;erittäin nättejä! Olen kerran kokeillut ja ne läsähtivät ja sitten kerran olin petit fours-kurssilla jossa tein osan macaronsien tekovaiheista.Mutta en ole vielä luovuttanut.....;D

    VastaaPoista
  5. upean näköisiä! mullakin oli tarkoitus kokeilla macaronseja tuohon haasteeseen, mutta nostan noiden jälkeen kyllä autuaasti kädet pystyyn :-)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kehuista:) Kannattaa kyllä kokeilla vaikka tällä reseptillä, minä en ole mikään mestari ja silti onnistuin.:)

    VastaaPoista