lauantai 22. helmikuuta 2014

Taboulleh, za'atar lohi ja raikas jugurttikastike

Sitruunaisen raikas taboulleh on suosikkisalaattejani. Se sopii varsinkin kesään grilliruokien seuraksi ja on loistava tarjottava juhlissa ja nyytikesteissä, koska se ei ole herkkä säilytykselle (tällöin voit mahdollisesti valuttaa tomaatit etukäteen). Pääraika-aine on lehtipersilja, jota tulee lisätä reilusti. Voissa paistettu lohi jugurttidipillä sopii hyvin taboullehin seuraan ja tuo fiiliksen kesägrillauksesta. Hyvä taboullehresepti löytyy muunmuassa Ottolenghiltä.

Taboulleh

1 dl bulguria
1 iso puska lehtipersiljaa (kannattaa ostaa reilu puska, ei pieniä persilja ruukkuja, esim. Matti Tamsin puskat muovipussissa ovat erinomaisia taboullehiin)
4 kypsää tomaattia
1/2 punasipuli
sitruuna
1 dl neitsytoliiviöljyä
hyppysellinen kanelia, maustepippuria, muskottipähkinää ja jauhettua kuivattua inkivääriä
suolaa ja mustapippuria

Laita kattilaan 1 dl vettä, hyppysellinen suolaa ja tilkka öljyä. Kiehauta. Nosta hellalta, lisää joukkoon bulgur ja sekoita hyvin. Anna muhia vähintään 10minuuttia. Hienonna persilja varovasti. Kuutioi tomaatit. Hienonna punasipuli. Laita salaattikulhoon, purista päälle sitruunan mehu, oliiviöljy, ja mausteet. Sekoita joukkoon bulgur.

Za'atar lohi
kahdelle

500 grammaa lohta
1 rkl sitruunatimjamia
1 tl sumakkia
2 tl seesaminsiemeniä
hyppysellinen suolaa
voita
oliiviöljyä

Kuivaa timjamia uunissa 150 asteessa noin 5 minuuttia ja paahda seesaminsiemenet. Jätä uuni lämpiämään kuumaksi grilliasetuksella. Mortteloi timjami, seesaminsiemenet, sumakki ja suola hienoksi tahnaksi. Kuivaa nahattomat lohifileet hyvin ja hiero päälipuolelle za'atar mausteseos. Laita valurautapannulle oliiviöljyä muutama ruokalusikallinen ja kuumenna lähes höyryäväksi. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista voita. Nosta lohet kuumaan pannuun ja paista vain noin 30 sekunttia, laita hella pois päältä ja lusikoi pinnalle reilusti voi-öljy seosta. Nosta valurautapannu uuniin grillivastuksen alle. Minun uunissani merilohi vaatii noin 5 minuuttia, jotta se on sisältä mediumkypsää. Näin paistamalla nahatonkaan lohifilee ei kuivu ja mausteet pysyvät hyvin pinnalla.



Jugurttikastike

1 bulgarianjugurtti (150 grammaa)
1 valkosipuli
1 keltainen chili
1 rkl tuoretta minttua
1 sitruunan kuori raastettuna
1/2 sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria

Valuta bulgarianjugurttia noin tunti pienessä siivilässä. Purista joukkoon valkosipuli, hienonnettu chili ja minttu, raastettu sitruunan kuori ja mehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua.

Ylemmässä kuvassa lohi päältä ja alemmassa pohjalta.

2 kommenttia:

  1. Taboulleh on meilläkin yksi suosikeista ja siitä tehdään säännöllisesti erilaisia versioita. Siinä on vaan sitä jotain. Tuo lohiresepti täytyy pitää mielessä - minulla on sumakkia purkillinen kaapissa,mutta jotenkin on vaikea keksiä mihin kaikkeen sitä käyttää. Tyypillistä, ensin etsin maustetta ikuisuuden ja sitten olen sen kanssa ihmeissäni.

    VastaaPoista
  2. Heh, mulla on pahana tapana hamstrata kaikkia mausteita ja sitten hämmästellä mihins tätä nyt sitten laitankaan?

    Mutta sumakkiin olen kyllä ihastunut ja käyttänyt sitä paljon. Sitä voi laittaa melkein mihin vain, mihin tarvitset hapokkuutta. Toisin kuin sitruunan mehu ja etikka se on loistavaa mm. kuivamarinadeihin. Tuo za'atar on mahtava grillimauste kesäksi varsinkin kalalle ja karitsalle, kermaviilin tai jugurtin sekaan sekoitettuna dippikastikkeeksi, tai ihan vain salaatin päälle ripoteltuna.

    Täällä vielä yksi idea za'atarille (ja sumakille): kurpitsaa tahinikastikkeella http://namskis.blogspot.fi/2013/03/paasiaisruokaa.html
    Olen tehnyt tuota monta kertaa. Sopii lisukkeeksi tai yksiltään!

    VastaaPoista