maanantai 31. maaliskuuta 2014

Hummus ja baba ghanoush

Aloitimme 31.3. vegaanisen kuukauden, joka päättyy vappuaattona. Tarkoituksena välttää kaikkia eläinperäisiä tuotteita ja oppia käyttämään kasvisvaihtoehtoja monipuolisemmin. Haasteina muun muassa herkullisten pastaruokien tekeminen ilman parmesanjuustoa ja aamut ilman maustamatonta jugurttia. Aloitin kuukauden tekemällä kahta vegaanista kasvislevitettä leivän päälle. Kolme mielestäni parasta vegaanista levitettä ovat guacamole, baba ghanoush sekä hummus (tässä järjestyksessä). Nämä ovat alunperin vegaanisia ja juuri sellaisinaan herkullisia eivätkä täyteläisinä ja kermaisina kaipaa mitään eläinperästä lisäkseen. Tässä helpot reseptit molemmille. Hummuksesta voi tehdä toki parempaakin (aloita kuivatuilla kikherneillä ja seesaminsiemenillä), mutta tämä resepti on nopea ja simppeli. Baba ghanoush oli todella hyvää, enkä ole näin hyvää suomessa ennen saanut.



Hummus eli kikhernetahna

2 purkkia gogreen kikherneitä huuhdeltuna ja valutettuna
2 puristettua valkosipulinkynttä
0.5 dl sitruunamehua (noin yhdestä sitruunasta)
0.5dl neitsytoliiviöljyä
3 ruokalusikallista tahinia
hyppysellinen suolaa
koristeluun: persiljaa/korianteri, hyvää oliiviöljyä ja pinjansiemeniä/kikherneitä

Monitoimikoneessa hienonna kikherneet ja valkosipuli. Lisää joukkoon sitruunamehu, öljy tahini ja suolaa sekä tarvittaessa noin 0.5 dl kylmää vettä, kunnes tasaista tahnaa.




Baba ghanoush eli munakoisotahna

Munakoisoja, noin kilon verran
2 valkosipulinkynttä puristettuna
0.5dl sitruunamehua (noin yhdestä sitruunasta)
3 rkl tahini
0.5 dl neitsytoliiviöljyä
hyppysellinen suolaa
koristeluun: persiljaa/korianteri, hyvää oliiviöljyä ja pinjansiemeniä

Paahda munakoisoja uunissa grillivastuksen alla noin 50-60 minuuttia (koosta riippuen) välillä käänellen, kunnes aivan pehmeitä ja mieluusti mustuneita kuorestaan. Kääri ne folioon tai laita muovipussiiin höyryämään noin kymmeneksi minuutiksi. Halkaise ja kaavi lusikalla sisus siivilään ja anna ylimääräisen nesteen valua pois, noin 15minuutin ajan. Purista joukkoon valkosipuli ja sitruunan mehu. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon tahini ja oliiviöljy pienissä erissä samalla haarukalla kiukkuisesti sekoittaen.
Lähde: http://www.seriouseats.com/recipes/2014/02/the-best-baba-ganoush-recipe.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti