lauantai 8. helmikuuta 2014

Chilorio, Meksikolainen "pulled pork"

Meksikolaisen keittiön juju on mielestäni mahtavat, kuivatut chilit ja niiden käyttö pohjana erilaisissa kastikkeissa. Suomessa niiden saatavuus on vielä hieman heikkoa, mutta toivottavasti paranemaan päin, jotta Meksikon maukkaat maut saadaan paremmin suomalaisten ulottuville. Tässä simppelissä reseptissä juuri nämä chilit muodostavat pohjan ihanalle hieman etikkaiselle kastikkeelle, joka sopii kuin nakutettu rasvaisen, suussasulavan possun kaveriksi!

Chilorio on herkullista, ruskeaa mössöä.

Chilorio

1 kg luomupossun niskaa
2:n appelsiininmehu tai noin 2dl appelsiinimehua
1 pieni sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä
2 anchochiliä
2 guajillochiliä (tai vaihtoehtoisesti vain anchochilejä)
1 dl omenaviinietikkaa
1 puska korianteria (säästä hieman lehtiä koristeluun)
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl maustepippuria
2 tl juustokuminaa
2 rkl ruskeaa sokeria
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa possun kassler reiluiksi kuutioiksi. Laita kuutiot kasariin, mausta suolalla ja peitä appelsiinimehulla. Lisää vettä sen verran, että possut melkein peittyvät. Anna porista miedolla lämmöllä noin puolitoista tuntia. Lisää pikkuisen vettä, mikäli on vaarana, että possut kuivuvat.

Poista chileistä siemenet ja kannat ja paahda niitä kuivalla pannulla hetki. Lisää pannulle hieman vettä niin, että chilit juuri ja juuri peittyvät. Anna veden kiehahtaa, nosta levyltä ja anna chlien hautua, kunnes ne ovat pehmenneet, noin 10-15 minuuttia. Laita chilit, vesi, jossa ne olivat, etikka, sipuli, valkosipuli, korianteri, oregano, maustepippuri, juustokumina ja sokeri blenderiin ja sekoita hyvin. 


Kun possut ovat kypsiä, nosta ne pois kasarista ja lisää sinne blendattu chilikastike. Anna kastikkeen muhia pikkuisen kuplien noin 15 minuuttia niin, että se paksuuntuu. Samalla revi possun palat pieniksi haarukoiden avulla. Lisää possun palat kastikkeeseen ja anna hautua vielä noin 30 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile lämmittettyjen tortilloiden, punasipulisilpun, korianterin ja juuston (me käytimme murustettua Ingmanin kotijuustoa, joka maistuu hieman samalta vaikkakin vähäsuolaisemmalta kuin meksikolainen queso fresco) kanssa. Nauti!:)

Inspiraation lähteenä toimi: http://www.patismexicantable.com/2011/04/chilorio_burritas/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti