maanantai 28. huhtikuuta 2014

Ihanat vegaaniset pizzat

Teimme pääsiäisenä vegepizzahaasteen, jossa neljä henkilöä kehitti tai valitsi reseptin ja valmisti vegaanisen pizzan. Kaikista tuli aivan erinomaisia ja hyvin, hyvin erilaisia.

Kukaan meistä ei käyttänyt vegaanisia juustonkorvikkeita, eikä italailainen pizza edes tarvitse juustoa. Juuston tilalta voi laittaa muutakin rasvaista, kuten lorauttaa päälle hyvää oliiviöljyä, tai öljyssä pyöriteltyjä panko-korppujauhoja (oi namnam, ja nämä muuten voittavat ison osan juustoista!). Maistoimme Cheezlyn mozzarellan makuista kasvisrasvavalmistetta, mutta maku muistutti enemmän kyyneliä ja tiskiainetta kuin mozzarellaa. Herkulliseen vegaaniruokaan ei mielestämme tarvitse laittaa kalliita teollisen makuisia korvikkeita. Tämmöinen vegeruoka häviää myös omnivorien suuhun kahden pizzan per mies voimin ;)

Meidän tiukassa äänestyksessä parhaan vegaanisen pizzan tittelin voitti ihanan suolainen ja pizzatäyteläinen krapulapizza. Ette taatusti kaipaa tähän mitään muuta. Panko-korppujauhoja saa mm. itäimaisista ruokakaupoista (esim. ViiVoan Hakaniemessä) ja joidenkin hyvinvarustettujen kauppojen aasiahyllyltä (mm. K-kauppa Hertta Herttoniemessä).

Krapulapizza

pieni pizzapohja (esim. neljäsosa tästä)
tomaattikastiketta
1 dl pankoa
valkosipulinkynsi
0,5 dl kalamataoliiveita
0.5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
pieni venäläininen suolakurkku
pieni punainen paprika
tuoretta basilikaa
neitsytoliiviöljyä
mustapippuria ja suolaa



Purista pankon sekaan valkosipulinkynnet ja sekoita siihen 1-2 rkl oliiviöljyä sekä hyppysellinen suolaa ja mustapippuria.

Aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja suolakurkut pilkotaan paloiksi. Leikkaa paprika suikaleiksi ja paista pannulla. Laita pizzan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta ja asettele sen päälle aurinkokuivattuja tomaatteja, kalamataoliiveita ja suolakurkkupaloja. ja paprikaviipaleita. Ripottele pinnalle panko. Paista uunissa maksimilämpötilalla (uunissa valmiiksi lämmitelyllä leivinpellillä) noin seitsemän minuuttia. Ripottele päälle neitsytoliiviöljyä ja revi hieman tuoretta basilikaa.


Keväisen kevyt parsapizza

pieni pizzapohja (esim neljäsosa tämä)
puntti parsaa
puolikas punasipuli
pinjansiemeniä
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria










Paahda pinjansiemenet. Napsi parsojen puiset jalat pois. Leikkaa punasipulit kaariksi. Pyörittele molemmat oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa. Asettele pizzan päälle (huom. kuvan kaltainen parsa-asetelma näyttää söpöltä kevätkimpulta, mutta parsat pyörivät helposti pizzapohjan päältä pois, parsojen pilkkominen pienemmiksi voi helpottaa). Paista uunissa täydellä teholla noin kuusi minuuttia. Koristele pinjansiemenillä ja oliiviöljyllä.


Lahmacun (turkkilainen pizza)

Munakoiso-paprikakastike pohalla, päällä paprikaa, tomaattia, sipulia, oliiveitä, savupaprikajauhetta, yrttejä ja chiliä.

Tarkempaa reseptiä odotellessa...












Ronski kasvispizza

pieni pizzapohja (esim neljäsosa tästä)
tomaattikastiketta
puolikas munakoiso
70g aurinkokuivattuja tomaatteja
100g herkkusieniä
tuoretta rucolaa
tuoretta basilikaa
balsamicoa
oliiviöljyä
pinjansiemeniä




Valmista aluksi herkkusienet ja munakoisot. Putsaa sienet ja pyörittele pienessä määrässä oliiviöljyä. Aseta sienet uunipellille, ripottele päälle hieman suolaa ja mustapippuria ja laita uuniin hieman alle tunniksi 175 asteeseen. Sieniä odotellessa viipaloi munakoisot ja kypsytä ne pannulla välillä voidellen oliiviöljyllä. Paahda pinjansiemenet.

Levitä pizzapohjan päälle tomaattikastike, munakoisot, aurinkokuivatut tomaatit ja herkkusienet. Laita kuumaan uuniin (yli 250 astetta) n. 7 minuutiksi. Lopuksi ripottele pizzan päälle rucolaa, basilikaa ja pinjansiemeniä sekä hieman oliiviöljyä ja balsamicoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti