torstai 3. huhtikuuta 2014

Vegaaninen melanzane (tai lasagne)

Melanzane on lempiruokani. Siinä on tuhtia tomaattikastiketta, öljyssä paistettua munakoisoa, ja joka välissä parmesaania ja mozzarellajuustoa. Kaikkea muuta kuin kevyttä kasvisruokaa siis! Vegaanimelanzane vaikuttaa haastavalta ja vaikken yrittänytkään tehdä maultaan identtistä sapuskaa tämä kutkutti yllättävän samoja makuhermoja. Hieman tunnen syyllisyyttä kun yllätyin miten hyvää tästäkin vegaaniruoasta tuli. Tämä oli hyvää ihan itsenäisesti eikä mielestäni vegaaniruokaa pitäisi ajatella handicappina. En tiedä milloin olen syyllistynyt ajautumaan näin vääränlaiseen ajatusmaailmaan. Ehkä kuukausi auttaa korjaamaan asian.

Tästä tuli vähän melanzane/lasagne hybridi ja nämä kastikkeet toimivat varmasti hyvin molemmissa. Cashewpähkinät ja tofu valkokastikkeessa ravitsevat taatusti enemmän kuin mozzarella ja niissä on kolesterolia nolla (heh, runo).

Ainoa miinus? En saanut täysjyväleivästä tehtyjen murujen kanssa sapuskasta kovin näyttävän näköistä.



Vegaaninen melanzane
Neljälle

2-3 munakoisoa, noin kilon verran
(lasagnelevyjä)
(basilikaa)
oliiviöljyä
leivänmuruja

Leikkaa munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Leikkaa reunapalat pois, ne jäävät helposti hieman sitkeiksi. Laita munakoison viipaleet uuninpellille ja sivele niiden kummallekin puolelle oliiviöljyä. Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa. Paista viipaleita uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes kypsiä. Jos haluat oikein hyvää, itketä ja paista viipaleet oliiviöljyssä mutta tämä on oivallinen oikotie, mikäli ruuan valmistukseen ei halua käyttää tunteja (joskus tosin haluaa).

Oljyä uunivuoka ja laita pohjalle tomaattikastiketta, sitten munakoisoja, valkokastiketta, basilikaa, (lasagnelevyjä ja lisää valkokastiketta), tomaattikastiketta, munakoisoja jne. Lopuksi päälle tomaattikastiketta ja sitten leivänmurut ja runsaasti oliiviöljyä.
Huomaa, että tomaattikastiketta väleihin tulee vain vähän. Valkokastiketta enemmän. Laitoin vuokaan lasagnelevyjä, kun niitä sattui olemaan kaapissa neljä kappaletta. Niistä tuli valkokastikkeessa muhien kivan venyvä rakenne, joka sopi hyvin mozzarellan mentävään aukkoon.

Voit laittaa pelkkiä munakoisoja tai vaihtoehtoisesti lasagnelevyjä (jos teet lasagnea).

Paista lopuksi uunissa 175 asteessa nokn puolituntia. Anna vetäytyä. Aina parempaa seuraavana päivänä.

tomaattikastike

400 grammaa herkkusieniä
1 iso banaanishalotti
4 valkosipulinkynttä
1 dl punaviiniä
1 purkki tomaattimurskaa
1 tl kookossokeria tms ruskeaa sokeria
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1/4 tl kanelia
suolaa ja mustapippuria

Hienonna sipulit ja pilko herkkusienet noin sentti kertaa sentti kuutioiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon sienet ja kuullota pitkään alhaisella keskilämmöllä, noin 20 minuuttia, kunnes kaikki ylimääräinen vesi on haihtunut sienistä. Paista sieniä huolella, jotta saat kastikkeeseen paljon makua! Lisää joukkoon punaviini ja anna haihtua. Lisää joukkoon mausteet ja tomaattimurska ja hauduta vielä noin 10minuuttia, tai mieluusti kauemminkin.

valkokastike

1.5 dl cashewpähkinöitä
1.5 dl vettä
400 grammaa tofua
1 rkl oluthiivaa
suolaa ja mustapippuria

Laita kaikki aineet blenderiin ja blendaa kunnes hienoa kermaista kastiketta. Mausta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti