torstai 5. syyskuuta 2013

Muhkea lehtikaalisalaatti

Lehtikaali on superterveellistä ja ihanaa salaatissa! Terveellisyyttä vastapainottamaan lisäsin pari pekoninsiivua. Paistoin pekonia ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Sen tein!


Lehtikaalisalaatti
kahdelle

noin 70grammaa lehtikaalia
1 viikuna
2 siivua pekonia
4 retiisiä
puolikas fetapaketti
sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Paista pekoni, viipaloi kaikki. Poista lehtikaalista paksut lehtiruodit. Sekoita yhteen.

maanantai 2. syyskuuta 2013

Rapujen keitto-ohje

Saimme mertoihin tänä vuonna 114 täplärapua. Tarjoilimme ravut perinteisesti keitettyinä paahtoleivän, voin ja tillin kanssa.



Täplärapujen keitto-ohje
noin seitsemälle pääruuaksi

70 rapua
kaksi punttia tilliä, kruunutillin kukinnot koristeluun
n. 7 litraa vettä
250g karkeaaa merisuolaa
7 sokeripalaa

Lisää veteen yksi puntti tilliä, suola ja sokeri. Anna kiehua noin viisi minuuttia ja poista tillit.

Rapuja keitimme 6-11 minuuttia koosta riippuen. Lisäsimme ravut yksi kerralla veteen pää edellä kokojärjestyksessä, noin 15 ravun erissä. Heti ravun lisättyämme suljimme kannen ja odotimme että vesi kiehuu taas kunnolla ennen uuden ravun lisäämistä.

Jäähdytä keitetyt ravut mahdollisimman nopeasti. Nostimme ravut liemestä pois ja laitoimme ulkoeteiseen jäähtymään. Jäähdytä myös lopuksi rapujen keittovesi. Lisää siihen toinen puntti tilliä ja keitetyt ravut. Siirrä jääkaappiin odottamaan syömistä. Rapujen tulisi maustua liemessään 12-24 tuntia ennen tarjoilua.


















Kiitos ravuille! Ovat kovin sympaattisia vipeltäjiä. Mutta niin herkullisia...

Samettinen tattikeitto

Tarjoilin punikkitateista tehtyä keittoa alkuruaksi rapujuhlista. Reseptin muokkasin Anthony Bourdainin sienikeittoreseptin pohjalta.

Tattikeitto
kahdeksalle alkupalaksi

500 grammaa punikkitatteja
5 rkl voita
shalottisipuli
1 litra puljongin kanalientä
2 timjamin oksaa
60 grammaa eli noin kolmasosadesi sherryä (käytin fino sherryä)

Kuulota shalottisipulit voissa ja lisää joukkoon punikkitatit. Anna hautua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon kanaliemi sekä timjamin oksa. Anna hautua tunnin verran kevyesti poreillen. Poista timjamin oksa ja soseuta sauvasekottimella. Lisää joukkoon sherry ja anna kiehahtaa.

Koristele smetanalla tai ranskankermalla ja timjaminlehdillä.




Kiitos E kuvista! :)


Tattipiirakka

Tattireseptiä riittää! Löysin tatteja nimittäin kiloittain metsästä ja useiden sienipastojen, -munakkaiden, -keiton ja tämän piiraan jälkeen niitä on vieläkin jäljellä muutamaan ruokaan. Ideoita? Saatanpa tehdä vielä toisen satsin tätä herkullista, täyttävää ja konstailematonta piirasta!


Tattipiirakka


400g tatteja
2 shalottisipulia
2 rkl voita
1 rkl öljyä
2 dl kermaa
2 munaa
120 g mustaleimaemmentalraastetta
1 piirakkataikina (ohje alla)

Paista shalottisipulia öljyssä kunnes ne pehmenevät. Lisää joukkoon voi ja tatit. Paista noin 10 minuuttia. Sekoita kerma ja munat keskenään, mausta seos mustapippurilla ja suolalla. Voite piirakkavuoka ja kauli taikina pohjalle. Lisää taikinan päälle sienimössö ja kaada päälle munakerma. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 50 minuuttia.





Pohjaan käytin normaalia murupohjareseptiäni. Teen usein taikinaa kerralla ison satsin ja pakastan palloina myöhempää käyttöä varten. Nytkin pohja valmistui pakastetaikinasta.

Piirakkapohja

2dl jauhoja
1 tl sokeria
80 gramma kylmää voita paloina
1-1.5 rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot, sokeri ja voi. Kun seos on muruista, lisää kylmä vesi.






Teriyakihauki

Teriyakilohi on tunnettu herkku, mutta myös hauki sopii teriyakikastikkeen seuraan mainiosti! Lisänä tarjosin vihreitä papuja maustettuna seesaminsiemillä ja misokastikkeella.


















Teriyakihauki

1 kpl haukifileitä per ruokailija
voita paistamiseen
1 tl inkivääriraastetta
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
teriyakikastiketta (ohje alla, saa myös valmiina supermarketeista)

Paista haukifileet voissa, inkiväärin ja valkosipulisilpun kanssa. Kun ne ovat lähes kypsiä, lisää niiden päälle teriyakikastike. Madalla lämpöä. Pyöritä pannulla kastikkeessa, niin että fileet ovat kauttaaltaan peittyneet kastikkeeseen. Paista kypsiksi, mutta varo polttamasta (sokeri teriyakikastikkeessa palaa helposti).

teriyakikastike
1 desilitra

0,3 dl soijaa
0,3 dl sakea
0,3 dl miriniä
2 rkl sokeria

Mittaa aineet kattilaan ja anna porista miedolla lämmöllä noin viisi minuttia.

Vihreät pavut seesaminsiemenillä

300 grammaa vihreitä papuja
1 tl shiromisoa
1 tl miriniä
0,5 tl riisiviinietikkaa
1 tl seesamöljyä
1 rkl seesaminsiemeniä

Paahda seesaminsiemenet pannussa. Keitä vihreitä papuja 2 minuuttia. Valuta. Lisää seesamöljy pannulla. Sekoita joukkoon pavut. Paista hetki, ja lisää joukkoon mison, etikan ja mirinin sekoitus. Nosta liedeltä ja koristele seesamsiemenillä.

Maukas kasvischili

Tämän chilin aineslista on todella pitkä, mutta kaikkea ei tarvitse lisätä. Tällä reseptillä chilistä tuli kuitenkin mielettömän herkullista! Kiitos veljelle chiliohjeistuksesta.


















Chili
kuudelle, mutta chili on parempaa seuraavana päivänä, joten kannattaa tehdä reilusti!

1 ancho chili
5 kuivattua punaista jalapeno chiliä
1,5 rkl juustokuminan siemeniä
1 rkl korianterin siemeniä
1 tähtianis
2 neilikan kynttä
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1 fond cup, liha, kana tai kasvis
2 laakerinlehteä
1-2 chilipotlea adobo kastikeessa sekä rkl kastiketta
4 rkl worchestershire kastiketta (tai soijaa, jos haluat kasvisruokaa)
4 palaa tummaa suklaata
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 rkl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua meiramia
1 purkki kuorittuja tomaatteja tomaattiliemessä
auringonkukka- tai rypsiöljyä paistamiseen
2 rkl valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
0,5 dl omenamehua
2 rkl sokeria
1 purkki mustapapuja
1 purkki isoja valkoisia papuja
1 purkki kidneypapuja
2 rkl bourbonia
3 rkl masajauhoja
korianteria
juustoraastetta (käytin nuorta goudaa)
avocadoa


Paahda juustokuminan ja korianterin siement, tähtianis sekä neilikan kynnet pannulla ja lopuksi mortteloi ne hienoksi. Paahda pannulla kuivatut chilit. Poista niistä siemenet ja pilko hieman. Lisää chilit kattilaan  ja peita ne 6 desillä vettä. Lisää joukkoon yksi fondikuppi ja laakerinlehdet. Anna kiehua kunnes chilit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon mausteet, chipotle, 4 palaa tummaa sukaata ja 4 rkl worcherstershire kastiketta, nosta laakerinlehdet sivuun ja soseuta seos sauvasekoittimella. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet sekä paprika. Paista sipuleita keraamisessa padassa öljyssä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää joukkoon paprikan palat ja paista vielä pari minuuttia. Lisää joukkoon oregano, meirami ja valkosipuli. Paista vielä hetken ja kaada joukkoon tomaattit, ja pilko ne lastalla. Lisää joukkoon pavut, chilipyree, etikka, sokeri ja omenamehu sekä laakerinlehdet. Anna porista miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia. Kun paprikat ovat sopivan kypsiä, lisää joukkoon bourbon ja masa-jauhot. Koristele korianterilla, juustoraasteella  ja avocadon kuutioilla.

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kolmenlaista sienipastaa

Kolme erilaista sienipasta reseptiä. Kanttarellit tarjoilin tuhdin kermaisen bourbonilla piristetyn kastikkeen kanssa ja herkkutatittatit kevyesti maustettuna tilkalla sherryä ja sitruunamehua. Punikkitattipastakastikkeen maustoi vuohenmaitojuusto.

Kanttarellikanapasta bourbonilla
kahdelle-kolmelle

300 grammaa kanansuikaleita
1 litra kanttarelleja
1 sipuli
3 kevätsipulinvartta hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
1,5 dl kuohukermaa
3 rkl bourbonia
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
spagettia
parmesanjuustoa

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista niitä hetki voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää kananpalat. Kun kanat ovat puolikypsiä, lisää kanttarellit. Hauduta hetki. Mausta suolalla, mustapippurilla ja bourbonilla. Kun lihat ovat kypsiä, lisää joukkuun kerma ja hienonnetut kevätsipulin varret. Tarjoile spagetin ja parmesanjuustoraasteen kanssa.




Simppeli tattipasta
kahdelle-kolmelle

1 litra tatteja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
3 rkl shaoshring riisiviiniä tai kuivaa sherryä
tilkka sitruunamehua
3 rkl voita
spagettia
parmesanjuustoa
lehtipersiljaa

Hienonna sipuli, valkosipuli ja lehtipersilja. Paista sipulia, valkosipulia ja tatteja voissa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun tatit ovat kypsiä lisää joukkoon spagetti, sitruunanmehu, parmesanjuusto ja lehtipersiljasilppu ja sekoita.

Vuohenjuustotattipasta
neljälle


400 grammaa tatteja
4 rkl sherryä
2 rkl voita
1 rkl öljyä
2 shalottisipulia
suolaa
mustapippuria
1 purkki vuohenmaitojuustoa
2 rkl sitruunamehua
2 dl kermaa
persiljaa

Paista shalottisipuleita voissa. Kun ne ovat pehmenneet, lisää joukkoon pilkotut tatit ja voi. Paista miedolla lämmöllä noin 10minuuttia. Lsää joukkoon sherry, kerma ja vuohenmaitojuusto. Sekoita hyvin. Punikkitattien tapauksessa seoksen kannattaa antaa muhia pitkään, noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi juokkoon sitruunamehu ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele persiljalla.