keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Pinaattiohukaiset


2 kananmunaa
3 dl jauhoja
5 dl maitoa
hieman suolaa
250g tuoretta pinaattia

Keitä pinaatit nopeasti kattilassa, valuta vedet pois, jäähdytä ja pilko pieneksi silpuksi.

Lisää kanamunat kulhoon ja riko niiden rakenne. Lisää puolet maidosta ja jauhot. Sekoita hyvin. Lisää loput aineista ja anna taikinan seisoa puoli tuntia. Paista ohukaiset pannulla voissa tai öljyssä.








keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Haukipullat ja dumplingsit

Tämä massa tuli aluksi dumplingsien täytteeksi, mutta siitä tuli myös maukkaita pullia! Nämä ovat melko miedosti maustettuja ja meidän mökkivesien puhtaanmakuisen hauen herkullinen maku pääsee oikeuksiinsa. Dumplingsit dipataan simppeliin dippikastikkeeseen, jossa on soijaa ja mustariisiviinietikkaa.





















Haukipullia tai dumplingseja

750 grammaa haukifileetä ruotoineen
1 rkl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi raastettuna
3 kevätsipulia hienonnettuna
3 rkl shaoshing riisiviiniä
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl seesamöljyä
(korppujauhoja+vettä ja/tai raastettua retikkaa, jos haluat kuohkeita pullia)

(dumplingkääreitä)
öljyä ja seesamöljyä paistamiseen

Laita haukifileet monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Sekoita joukkoon mausteet ja painele tiiviiksi massaksi käsin. Pyörittele massasta pullia tai laita täytteeksi dumplingseihin (valmiita dumplingwrappereita saa mm. aasialaista ruokakaupoista mutta voit myös tehdä kuoren itse).

Kuumenna 1 rkl rypsi- tai maapähkinäöljyä sekä 1 rkl seesamöljyä kannellisessa pannussa. Aseta dumplingsit väljästi pannulle ja paista hetki. Laske hella keskilämmölle, lisää noin desi vettä pannulle ja sulje kansi. Odota noin kymmenen minuutia kunnes dumplingsien pohjat ovat kullanruskeita. Nosta valmiit dumplingsit pannulta. 

Tarjoile dumplingsit soija-mustariisiviinietikkadipin (2 osaa soijakastiketta, 1 osa mustariisiviinietikkaa) kanssa. 

tiistai 10. syyskuuta 2013

Sichuanilaiset chiliravut

Huulet turruttavia tulisia rapuja sichuanilaiseen tapaan wokattuna!




















Sichuanilaiset chiliravut

kahdelle alkupalaksi

350 grammaa eläviä rapuja (noin kymmenen pienehköä rapua)
15 grammaa inkivääriä viipaloituna
15 grammaa valkosipulia viipaloituna, noin kolme kynttä
6 grammaa sichuanpippuria (noin 3 rkl)
6 grammaa kuivattuja chilejä (noin 15 kpl)
2 rkl soijakastiketta
3 kevätsipulin vihreitä varsia hienonnettuna
3 rkl öljyä
0,5 dl vettä

Keitä rapuja 30 sekunttia niin, että ne kuolevat. Paista öljyssä chilejä, valkosipulia ja inkivääri. Lisää kuumaan öljyyn ravut ja sekoita. Lisää joukkoon soija sekä vesi. Peitä wokkipannu kannella ja paista noin kuusi minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon kevätsipulit. Tarjoile kuumana!


torstai 5. syyskuuta 2013

Fajitakset - käytännöllisen aidosti

Fajitaksia ilman nihkeitä valmismausteseoksia tai purkkisalsoja! Lihaa lukuun ottamatta tähän ateriaan ei tule niin erikoisia aineita, ettei niitä saisi lähi-Siwasta. Monitoimikoneen kanssa guacamole ja pico de gallo valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin valmispurkin avaaminen;)
Flank steak on muuten ihanaa lihaa ja sopii myös hyvin erilaisiin wokkiruokiin. Lihaisa maku on mielestäni paljon parempi kuin paisteissa ja fileissä. Olen löytänyt flankkia mm. Stokkan herkusta sekä Kampin K-kaupasta. Oikein originelleihn fajitaksiin grillataan skirt steakia, mutta sitä ei kaupassa ollut.























Fajitakset
neljälle

noin 700 grammaa flank (tai skirt) steakia

keltainen paprika
oranssi paprika
vihreä paprika
punainen paprika
2 sipulia


Marinadi

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl limemehua, noin 6 limeä
3 rkl worcestershirekastiketta tai soijaa
1 rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl chilijauhetta
1 rkl juustokuminaa
3 valkosipulinkynttä

Lisäksi: esim. guacamolea, pico de galloa, salsaa, juustoa (esim mietoa fetaa, ricottaa tai manourijuustoa), ranskankermaa, salaattia, tortilloita

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Jaa marinadi kahteen osaan. Laita liha minigrip-pussiin ja kaada joukkoon toinen osa marinadista. Sulje pussi ja painele marinadi hyvin joka puolelle. Laita vihannekset toiseen minigrip-pussiin lopun marinadin kanssa. Anna marinoitua vähintään kolme tuntia, mielummin yön yli.
Paistaaksesi pihvin, pyyhi se hyvin marinadista ja paista öljytyssä hyvin kuumassa grillipannussa kaksi minuuttia per puoli (tai grillaa ulkona, niinkuin fajitakset oikeasti kuuluisi valmistaa). Anna lihan levähtää noin viisi minuuttia, ja leikkaa sen jälkeen syitä vasten ohuiksi suikaleiksi. Paista kasviksia valurautapannussa tilkassa öljyä, kunnes kypsiä.

Tarjoile liha ja vihannekset paistopannuilta, jotta ne pysyvät lämpiminä.
Tarjoilimme lisukkeena pico de galloa, guacamolea, juustoa ja lämmitettyjä Nuevo Progreson maissitortilloita.



Pico de Gallo


10 tomaattia
suolaa
pieni sipuli
2 punaista chiliä
puolikas korianteripuska
limen mehu


Kuutioi tomaatit ja sekoita niiden sekaan pari hyppysellistä suolaa. Jätä valumaan siivilään noin puoleksi tunniksi. Sekoita välillä ja heitä valuneet nesteet pois. Siirrä tomaatit kulhoon. Hienonna sipuli, chili ja korianterit ja sekoita ne tomaattien sekaan. Purista joukkoon limemehu ja mausta tarvittaessa lisäsuolalla.







Guacamole

3 avocadoa
pieni punasipuli
punainen chili
puolikas korianteripuska
kahden limen mehu
suolaa

Kuutioi avocadot ja murskaa ne haarukalla. Sekoita joukkoon limen mehu, suola, hienonnettu sipuli, chili ja korianteri.










Lähteet:
http://www.seriouseats.com/recipes/2013/06/grilled-skirt-steak-fajitas-food-lab-recipe.html
http://thepioneerwoman.com/cooking/2013/03/beef-fajitas/

Muhkea lehtikaalisalaatti

Lehtikaali on superterveellistä ja ihanaa salaatissa! Terveellisyyttä vastapainottamaan lisäsin pari pekoninsiivua. Paistoin pekonia ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Sen tein!


Lehtikaalisalaatti
kahdelle

noin 70grammaa lehtikaalia
1 viikuna
2 siivua pekonia
4 retiisiä
puolikas fetapaketti
sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Paista pekoni, viipaloi kaikki. Poista lehtikaalista paksut lehtiruodit. Sekoita yhteen.

maanantai 2. syyskuuta 2013

Rapujen keitto-ohje

Saimme mertoihin tänä vuonna 114 täplärapua. Tarjoilimme ravut perinteisesti keitettyinä paahtoleivän, voin ja tillin kanssa.



Täplärapujen keitto-ohje
noin seitsemälle pääruuaksi

70 rapua
kaksi punttia tilliä, kruunutillin kukinnot koristeluun
n. 7 litraa vettä
250g karkeaaa merisuolaa
7 sokeripalaa

Lisää veteen yksi puntti tilliä, suola ja sokeri. Anna kiehua noin viisi minuuttia ja poista tillit.

Rapuja keitimme 6-11 minuuttia koosta riippuen. Lisäsimme ravut yksi kerralla veteen pää edellä kokojärjestyksessä, noin 15 ravun erissä. Heti ravun lisättyämme suljimme kannen ja odotimme että vesi kiehuu taas kunnolla ennen uuden ravun lisäämistä.

Jäähdytä keitetyt ravut mahdollisimman nopeasti. Nostimme ravut liemestä pois ja laitoimme ulkoeteiseen jäähtymään. Jäähdytä myös lopuksi rapujen keittovesi. Lisää siihen toinen puntti tilliä ja keitetyt ravut. Siirrä jääkaappiin odottamaan syömistä. Rapujen tulisi maustua liemessään 12-24 tuntia ennen tarjoilua.


















Kiitos ravuille! Ovat kovin sympaattisia vipeltäjiä. Mutta niin herkullisia...

Samettinen tattikeitto

Tarjoilin punikkitateista tehtyä keittoa alkuruaksi rapujuhlista. Reseptin muokkasin Anthony Bourdainin sienikeittoreseptin pohjalta.

Tattikeitto
kahdeksalle alkupalaksi

500 grammaa punikkitatteja
5 rkl voita
shalottisipuli
1 litra puljongin kanalientä
2 timjamin oksaa
60 grammaa eli noin kolmasosadesi sherryä (käytin fino sherryä)

Kuulota shalottisipulit voissa ja lisää joukkoon punikkitatit. Anna hautua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon kanaliemi sekä timjamin oksa. Anna hautua tunnin verran kevyesti poreillen. Poista timjamin oksa ja soseuta sauvasekottimella. Lisää joukkoon sherry ja anna kiehahtaa.

Koristele smetanalla tai ranskankermalla ja timjaminlehdillä.




Kiitos E kuvista! :)