torstai 5. syyskuuta 2013

Fajitakset - käytännöllisen aidosti

Fajitaksia ilman nihkeitä valmismausteseoksia tai purkkisalsoja! Lihaa lukuun ottamatta tähän ateriaan ei tule niin erikoisia aineita, ettei niitä saisi lähi-Siwasta. Monitoimikoneen kanssa guacamole ja pico de gallo valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin valmispurkin avaaminen;)
Flank steak on muuten ihanaa lihaa ja sopii myös hyvin erilaisiin wokkiruokiin. Lihaisa maku on mielestäni paljon parempi kuin paisteissa ja fileissä. Olen löytänyt flankkia mm. Stokkan herkusta sekä Kampin K-kaupasta. Oikein originelleihn fajitaksiin grillataan skirt steakia, mutta sitä ei kaupassa ollut.























Fajitakset
neljälle

noin 700 grammaa flank (tai skirt) steakia

keltainen paprika
oranssi paprika
vihreä paprika
punainen paprika
2 sipulia


Marinadi

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl limemehua, noin 6 limeä
3 rkl worcestershirekastiketta tai soijaa
1 rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl chilijauhetta
1 rkl juustokuminaa
3 valkosipulinkynttä

Lisäksi: esim. guacamolea, pico de galloa, salsaa, juustoa (esim mietoa fetaa, ricottaa tai manourijuustoa), ranskankermaa, salaattia, tortilloita

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Jaa marinadi kahteen osaan. Laita liha minigrip-pussiin ja kaada joukkoon toinen osa marinadista. Sulje pussi ja painele marinadi hyvin joka puolelle. Laita vihannekset toiseen minigrip-pussiin lopun marinadin kanssa. Anna marinoitua vähintään kolme tuntia, mielummin yön yli.
Paistaaksesi pihvin, pyyhi se hyvin marinadista ja paista öljytyssä hyvin kuumassa grillipannussa kaksi minuuttia per puoli (tai grillaa ulkona, niinkuin fajitakset oikeasti kuuluisi valmistaa). Anna lihan levähtää noin viisi minuuttia, ja leikkaa sen jälkeen syitä vasten ohuiksi suikaleiksi. Paista kasviksia valurautapannussa tilkassa öljyä, kunnes kypsiä.

Tarjoile liha ja vihannekset paistopannuilta, jotta ne pysyvät lämpiminä.
Tarjoilimme lisukkeena pico de galloa, guacamolea, juustoa ja lämmitettyjä Nuevo Progreson maissitortilloita.



Pico de Gallo


10 tomaattia
suolaa
pieni sipuli
2 punaista chiliä
puolikas korianteripuska
limen mehu


Kuutioi tomaatit ja sekoita niiden sekaan pari hyppysellistä suolaa. Jätä valumaan siivilään noin puoleksi tunniksi. Sekoita välillä ja heitä valuneet nesteet pois. Siirrä tomaatit kulhoon. Hienonna sipuli, chili ja korianterit ja sekoita ne tomaattien sekaan. Purista joukkoon limemehu ja mausta tarvittaessa lisäsuolalla.







Guacamole

3 avocadoa
pieni punasipuli
punainen chili
puolikas korianteripuska
kahden limen mehu
suolaa

Kuutioi avocadot ja murskaa ne haarukalla. Sekoita joukkoon limen mehu, suola, hienonnettu sipuli, chili ja korianteri.










Lähteet:
http://www.seriouseats.com/recipes/2013/06/grilled-skirt-steak-fajitas-food-lab-recipe.html
http://thepioneerwoman.com/cooking/2013/03/beef-fajitas/

1 kommentti: