perjantai 25. lokakuuta 2013

Punajuurista laatikkoa ja keittoa

Ostin kolme kiloa punajuuria eurolla. Tein borssikeittoa, hesarin punajuuripastaa ja tätä omaa lootaa, joka vei kaikista voiton. Huolella tehty ihana lihaliemeni päätyi onnettomuudessa lattialle, joten jouduin tyytymään hieman onnettomampaan borssikeittoon tällä kertaa. Muuten, opin vasta nyt, että pissa värjäytyy punaiseksi, jos syö tarpeeksi paljon punajuuria. Hyvää ruokahalua!:)




















Punajuurilaatikko
neljälle (mutta yksi mies söi melkein kaiken)

8 punajuurta
3 valkosipulinkynttä
2 pientä shalottisipulia
400gr luomu sika-nautajauhelihaa
2 dl jugurttia
purkki pehmeää chevreä
5 timjamin oksaa
1 rkl hunajaa
0.5 dl maitoa
mustapippuria
suolaa
200g pötkö vuohenjuustoa



















Kuori ja raasta punajuuret. Pilko sipulit. Paista sipuleita tilkassa öljyä. Lisää jauheliha. Paista kunnes kypsää. Sekoita punajuuriraasteen sekaan. Sekoita pehmeä vuohenjuusto, jugurtti, maito, hunaja, mustapippuri, suola ja raavi timjamin oksien lehdet mukaan. Kaada punajuuri-liha seoksen päälle ja sekoita. Laita seos öljyttyyn uunivuokaan. Paista 200 asteessa foliolla peitettynä 45 minuuttia. Poista folio ja asettele pinnalle vuohenjuustopötkön viipaleet. Paista vielä 15 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Koristele timjaminoksilla.


( <- vielä on hieman keittoa padan pohjalla)















Borssikeitto
neljälle-kuudelle

Liemi:
2 palaa osso buccoa tai vastaava määrä härän häntiä (noin 700 grammaa)
vettä
1 rkl (savu)suolaa
2 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia valkopippureita
2 valkosipulin kynttä, kuorittuna ja kevyesti murskattuna
2 sellerin vartta
2 sipulia, kuorittuna ja puolitettuna
muutama oksa persiljaa

Keittoon:
5 punajuurta
1/2 pieni savoijinkaali (tavallinenkin kaali käy)
2 porkkanaa
2 tomaattia
1 prk tomaattipyreetä
2 rkl auringonkukkaöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
(savu)suolaa, sokeria ja mustapippuria

Tarjoiluun:
persiljaa
smetanaa
ruisleipää

Liemi: (tee ajoissa tai jo edellisenä iltana) Laita osso bucot isoon kattilaan ja peitä ne vedellä. Kiehauta ilman kantta noin 15 minuuttia ja kuori muodostunut vaahto pinnalta. Lisää suola, laakerinlehdet, pippurit, sipulit, selleri ja persilja. Peitä kannella ja anna hautua hiljaisella lämmöllä kaksi tuntia. Nosta jäähtymään.
Kun keitto on jäähtynyt nosta potkan palat pois liemestä. Poista niistä luut ja läskit. Revi lihaosat pieniksi suikaleiksi. Siiviöi liemi ja nosta se syrjään hetkeksi. Älä kaada lattialle!

Keiton valmistus (n. 1 h ennen tarjoilua): Hienonna punajuuret ja kaali julienneksi. Siivuta porkkana. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi ne. Paista kasviksia kattilassa auringonkukkaöljyssä hetken aikaa. Kaada siivilöit lihaliemi päälle. Anna kypsyä noin 15 min hiljalleen poristen. Lisää tomattipyree ja etikka. Lisää suolaa, sokeria ja pippuria maun mukaan. Lisää lihan palat. Anna hautua vielä noin 10minuuttia. Silppua päälle persiljaa. Tarjoile smetanan ja ruisleivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti