Soup dumplingsit ovat dumplingseja, joiden sisällä on porisevan kuumaa lientä. Niiden syömisessä polttaa helposti suun mutta ne ovat mahdottoman koukuttavia, mikäli liemi on huolella tehty. Teimme dumplingseille ihanan liemen, jota käytimme ensin dumplingsien sisällä, ja sen jälkeen niiden ulkopuolella.
Soup dumplingseihin jäähtynyt ja hyytelöitynyt liemi lisätään kuutioina ja ne höyrystetään kypsäksi. Dumpling soupissa dumplingit kypsennetään hiljalleen liemessä, jonka joukkoon lisätään kiinankaalin lehtiä.
Liemi
n. 2 litraa vettä
250g luomupekonia
n. 1kg kannan luita (siipiä voi möys käyttää)
kaksi kevätsipulia
kahden sentin palanen inkivääriä viipaloituna
2 valkosipulin kynttä
vajaa ruokalusikallinen kokonaisia valkopippureita
jauhemaista gelatiinia
Lisää aineet kattilaan. Keitä lientä hiljalleen muutama tunti. Poista pinnalle muodostuva vaahto siten, että liemi on koko ajan kirkasta. Lopuksi siivilöi liemi.
Mikäli teet soup dumplingseja liemi täytyy jäähdyttää kiinteäksi. Jotta liemestä tulee varmasti tarpeeksi kiinteää, siihen voi lisätä gelatiinia. Lisäsin itse 1 rkl galatiinia joukkoon. Kokeilin jäähdyttää myös pienen osan lientä ilman gelatiinia ja myös se kiinteytyi riittävästi oltua yön yli jääkaapissa.
Jäähdytetystä liemestä on helppo kuoria pinnalle myödustunut "ylimääräinen" rasvakerros pois.
Ylimääräisen liemen voi pakastaa.
Täyte
500g luomupossun jauhelihaa (etuselkää - suurimmat rasvakohdat poistettu)
150-200g katkaravun pyrstöjä
2 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 kevätsipulia viipaloituna
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl seesamiöljyä
1 rkl riisiviiniä
2 tl sokeria
Sekoita aineet keskenään vaikka monitoimikoneessa. Katkaravun pystöt voivat olla joukossa hieman suurempina palasina, jotta rouskuvat mukavasti syödessä.
Jos teet soup dumplingseja lisää täytteen joukkoon jäähdytettyä kiinteää lientä, joka höyrystettäessä muodostaa dumplingsin sisälle ihanan liemen. Huom. laita jokaisen dumplingsin sisälle reilusti liemen palasia.
Dippi kastike
4 rkl soijaa
2 rkl mustariisiviinietikkaa
1 tl sokeria
0,5 tl seesamiöljyä
Sekoita
Dumplingin kuoret
(Kuvassa kuorineenkin itse tehtyjä hieman säälittäviä soup dumplingseja. Silti maukkaita.)
Dumplingsit kypsytetään höyryttämällä kiinankaalinlehdillä pohjalta vuoratussa bambuhyöryttimessä n. 10 minuuttia.
Teimme soup dumplingseihin itse kuoret, ja totesimme, että ne kannattaa ostaa valmiina pakasteina kätevyyden ja ajan säästämisen takia. Itse tehtynä niistä on haastavaa saada riittävän ohuita eikä maussakaan loppujen lopuksi ole paljon eroa. Parhaiksi olemme todeneet pyöreät japanilaiset dumpling kuoret. Mielestämme ne ovat olleet tähän asti parhaimman makuisia. Valmiiksi täytettyjä dumpligseja ei kannata laittaa suoraan lautaselle odottamaan valmistamista - ne jää siihen helposti pohjasta kiinni. Kannattaa käyttää leivinpaperia. Lisäksi ne tulee suojata hyvin sillä ne kuivuvat nopeasti.
Valmiit dumplingsit voi myös pakastaa.
Lähteet:
http://www.steamykitchen.com/88-xiao-long-bao-shanghai-steamed-soup-dumplings.html
http://www.seriouseats.com/recipes/2011/04/soup-dumplings-xiao-long-bao-recipe.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti