perjantai 25. lokakuuta 2013

Soup dumpling - dumpling soup

Soup dumplingsit ovat dumplingseja, joiden sisällä on porisevan kuumaa lientä. Niiden syömisessä polttaa helposti suun mutta ne ovat mahdottoman koukuttavia, mikäli liemi on huolella tehty. Teimme dumplingseille ihanan liemen, jota käytimme ensin dumplingsien sisällä, ja sen jälkeen niiden ulkopuolella.

Soup dumplingseihin jäähtynyt ja hyytelöitynyt liemi lisätään kuutioina ja ne höyrystetään kypsäksi. Dumpling soupissa dumplingit kypsennetään hiljalleen liemessä, jonka joukkoon lisätään kiinankaalin lehtiä.

Liemi

n. 2 litraa vettä
250g luomupekonia
n. 1kg kannan luita (siipiä voi möys käyttää)
kaksi kevätsipulia
kahden sentin palanen inkivääriä viipaloituna
2 valkosipulin kynttä
vajaa ruokalusikallinen kokonaisia valkopippureita
jauhemaista gelatiinia






Lisää aineet kattilaan. Keitä lientä hiljalleen muutama tunti. Poista pinnalle muodostuva vaahto siten, että liemi on koko ajan kirkasta. Lopuksi siivilöi liemi.

Mikäli teet soup dumplingseja liemi täytyy jäähdyttää kiinteäksi. Jotta liemestä tulee varmasti tarpeeksi kiinteää, siihen voi lisätä gelatiinia. Lisäsin itse 1 rkl galatiinia joukkoon. Kokeilin jäähdyttää myös pienen osan lientä ilman gelatiinia ja myös se kiinteytyi riittävästi oltua yön yli jääkaapissa.

Jäähdytetystä liemestä on helppo kuoria pinnalle myödustunut "ylimääräinen" rasvakerros pois.

Ylimääräisen liemen voi pakastaa.

Täyte

500g luomupossun jauhelihaa (etuselkää - suurimmat rasvakohdat poistettu)
150-200g katkaravun pyrstöjä
2 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 kevätsipulia viipaloituna
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl seesamiöljyä
1 rkl riisiviiniä
2 tl sokeria




Sekoita aineet keskenään vaikka monitoimikoneessa. Katkaravun pystöt voivat olla joukossa hieman suurempina palasina, jotta rouskuvat mukavasti syödessä.

Jos teet soup dumplingseja lisää täytteen joukkoon jäähdytettyä kiinteää lientä, joka höyrystettäessä muodostaa dumplingsin sisälle ihanan liemen. Huom. laita jokaisen dumplingsin sisälle reilusti liemen palasia.


Dippi kastike
4 rkl soijaa
2 rkl mustariisiviinietikkaa
1 tl sokeria
0,5 tl seesamiöljyä

Sekoita

Dumplingin kuoret


(Kuvassa kuorineenkin itse tehtyjä hieman säälittäviä soup dumplingseja. Silti maukkaita.)


Dumplingsit kypsytetään höyryttämällä kiinankaalinlehdillä pohjalta vuoratussa bambuhyöryttimessä n. 10 minuuttia.





Teimme soup dumplingseihin itse kuoret, ja totesimme, että ne kannattaa ostaa valmiina pakasteina kätevyyden ja ajan säästämisen takia. Itse tehtynä niistä on haastavaa saada riittävän ohuita eikä maussakaan loppujen lopuksi ole paljon eroa. Parhaiksi olemme todeneet pyöreät japanilaiset dumpling kuoret. Mielestämme ne ovat olleet tähän asti parhaimman makuisia. Valmiiksi täytettyjä dumpligseja ei kannata laittaa suoraan lautaselle odottamaan valmistamista - ne jää siihen helposti pohjasta kiinni. Kannattaa käyttää leivinpaperia. Lisäksi ne tulee suojata hyvin sillä ne kuivuvat nopeasti.

Valmiit dumplingsit voi myös pakastaa.

Lähteet:
http://www.steamykitchen.com/88-xiao-long-bao-shanghai-steamed-soup-dumplings.html
http://www.seriouseats.com/recipes/2011/04/soup-dumplings-xiao-long-bao-recipe.html

Intialaista kasvisruokaa

Teimme E:lle syntymäpäivänä hänen toiveestaan intialaista kasvisruokaa.
Tämä palak paneer (eli tuorejuustoa pinaattikastikkeessa) näyttää aivan kauhuelokuvan rekvisiitalta, ainakin valokuvassa, mutta maistuu aivan mielettömältä ja on täynnä Kippari-Kalle voimaa!


















Palak paneer:

pinaattikastike
750g pinattia
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
300 grammaa paneerjuustoa (resepti alla)
2 pilkottua tomaattia
4 vihreää chiliä
2 tl kurkumajauhetta
2 tl korianterijauhetta
2 rkl kasoori methiä
1 dl kermaa/maitoa
öljyä paistamiseen
suolaa maun mukaan

maustesekoitus
3 cm pala kanelia
2 vihreää kardemummaa
2 neilikan kynttä
1 tl kokonaisia mustapippureita
2 tl juustokuminaa

Maustesekoitus paahdetaan pannulla pienessä määrässä öljyä (lisää juustokumina viimeiseksi sillä se palaa helposti) ja mortteloidaan. 

Pese pinaatit ja paista (muutamia minuutteja) ne kokoon pannulla parissa erässä. Siirrä pinaatit kulhoon ja lisää joukkoon chilit. Sekoita sauvasekoittimella massaksi.  Paista pannulla öljyssä sipuli ja valkosipuli, lisää kurkuma, korianteri, kasoori methi, maustesekoitus ja pilkotut tomaatit. Hetken kuluttua lisää joukkoon aikaisemmin soseutettu pinaattimassa. Paista massaa hiljalleen pannulla n.5 min. Lisää joukkoon kuutioitu juusto ja maito/kerma. 

paneerjuusto (tästä tulee noin 300grammaa)
3 litraa maitoa (käytimme luomutäysmaitoa)
sitruunan mehu



















Kukkakaalipallero-curry

Kukkakaalipyörykät
1 kukkakaali (n. litra raastettua kukkakaalia)
6 perunaa
3 rkl maissijauhoa
2 tl Garam masala
1 tl chili jauhetta
0.5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Öljyä friteeraamiseen

Paista raastettua kukkakaalia n. 5 min pannulla. Keitä perunat ja muusaa ne. Ennen muusaamista valuta perunoista hyvin ylimääräinen vesi pois. Kaada kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Tee taikinasta palloja. Palloista ei kannata tehdä liian suuria sillä se vaikeuttaa friteeraamista.

Friteerauksen yhteydessä ensimmäiset pullat hieman hajosivat. Testauksen pohjalta totesimme, että taikinapallot kannattaa painella tiiviiksi ja että rasvan tulee olla riittävän kuumaa. Lämmitimme rasvan 190 asteeseen ennen pullien tiputtamista joukkoon. Pullien lisääminen joukkoon viilensi rasvan 180 asteeseen, missä lämpötilassa paistoimme pullia niin kauan että niihin muodostui ruskea ja rapea pinta. Jos aloitimme paistamisen 180 asteesta, rasva viileni liikaa lisätessämme pullat joukkoon ne alkoivat hajoamaan. Paistoon käytimme maapähkinäöljyä. Suojaa valmiit pullat foliopaperilla, jotta pysyvät lämpiminä kastikkeen teon ajan.

Currykastike
n. 140g tomaattipyrettä
2 rkl öljyä
1tl juustokuminaa
2 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
2 tl garam masala jauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl korianteriauhetta
suolaa maun mukaan
½ dl tuoretta korianteria
2 dl maitoa
vajaa dl kermaa
vettä

Lisää pannun öljy, jeera ja inkivääri. Paista hetki, että maut irtoavat ja lisää tomaattipyre ja vettä niin, että kastikkeen tulee sopiva koostumus. Lisää muut mausteet paista hetki. Lisää joukkoon korianterin lehdet. Paista ja sekoittele vielä muutama minuutti ja lisää maito sekä kerma. Anna kastikkeen kiehahtaa. Lopuksi enne tarjoilua lisää joukkoon pullat ja koristele korianterin lehdillä.

Tarjoile riisin ja/tai naan leivän kanssa.

Lähteinä resepteissä käytetty:

Gordonin lämmintä karitsanpotkaa

Herkullista syysruokaa isän kaksoisolennon Gordon Ramsayn (kokkaa tykimmin ohjelmasta) tapaan.

Lämmintä karitsanpotkaa

1 karitsan potka per ruokailija
öljyä
2 porkkanaa
sipuli
pullo halpaa punaviiniä
noin 0.5 dl vettä
kanaliemifondikuutio
mintunlehtiä koristeeksi

marinadi potkille

3 eriväristä chiliä viipaloituna
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl juustokuminan siemeniä
2 kanelitankoa
3 laakerinlehteä
3 valkosipulinkynttä
suolaa ja pippuria
1 rkl öljyä


Sekoita marinadin ainekset keskenään. Hiero potkiin. Laita potkat muovipussiin ja anna marinoitua jääkaapissa tunnin tai mieluusti yön yli.
Viipaloi porkkanat ja sipulit. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Lämmitä pata liedellä. Pyyhi chilit potkista ja säästä ne myöhemmäksi. Paista potkat ruskeiksi öljyssä. Lisää chilit, laakerinlehdet ja kaneli marinadista. Paista hetki ja lisää porkkanat ja sipuli. Nosta potkat vihannesten päälle ja lisää punaviini. Anna kiehua hiljalleen vajaa kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon kanaliemi ja sopivasti vettä (voit lisätä enemmän paistamisen aikana). Nosta uuniin ja anna kypsyä 3 tuntia ilman kantta. Valele ja kääntele paistamisen aikana potkia, jotta ne eivät pääse kuivumaan. Tarjoiltaessa levitä päälle paistolientä ja revittyjä mintunlehtiä.
Tarjoilimme lisänä uunissa paistettuja bataattilohkoja, lehtikaalisalaattia ja kukkakaalicouscousta.

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Pinaattiohukaiset


2 kananmunaa
3 dl jauhoja
5 dl maitoa
hieman suolaa
250g tuoretta pinaattia

Keitä pinaatit nopeasti kattilassa, valuta vedet pois, jäähdytä ja pilko pieneksi silpuksi.

Lisää kanamunat kulhoon ja riko niiden rakenne. Lisää puolet maidosta ja jauhot. Sekoita hyvin. Lisää loput aineista ja anna taikinan seisoa puoli tuntia. Paista ohukaiset pannulla voissa tai öljyssä.








keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Haukipullat ja dumplingsit

Tämä massa tuli aluksi dumplingsien täytteeksi, mutta siitä tuli myös maukkaita pullia! Nämä ovat melko miedosti maustettuja ja meidän mökkivesien puhtaanmakuisen hauen herkullinen maku pääsee oikeuksiinsa. Dumplingsit dipataan simppeliin dippikastikkeeseen, jossa on soijaa ja mustariisiviinietikkaa.





















Haukipullia tai dumplingseja

750 grammaa haukifileetä ruotoineen
1 rkl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi raastettuna
3 kevätsipulia hienonnettuna
3 rkl shaoshing riisiviiniä
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 tl seesamöljyä
(korppujauhoja+vettä ja/tai raastettua retikkaa, jos haluat kuohkeita pullia)

(dumplingkääreitä)
öljyä ja seesamöljyä paistamiseen

Laita haukifileet monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Sekoita joukkoon mausteet ja painele tiiviiksi massaksi käsin. Pyörittele massasta pullia tai laita täytteeksi dumplingseihin (valmiita dumplingwrappereita saa mm. aasialaista ruokakaupoista mutta voit myös tehdä kuoren itse).

Kuumenna 1 rkl rypsi- tai maapähkinäöljyä sekä 1 rkl seesamöljyä kannellisessa pannussa. Aseta dumplingsit väljästi pannulle ja paista hetki. Laske hella keskilämmölle, lisää noin desi vettä pannulle ja sulje kansi. Odota noin kymmenen minuutia kunnes dumplingsien pohjat ovat kullanruskeita. Nosta valmiit dumplingsit pannulta. 

Tarjoile dumplingsit soija-mustariisiviinietikkadipin (2 osaa soijakastiketta, 1 osa mustariisiviinietikkaa) kanssa. 

tiistai 10. syyskuuta 2013

Sichuanilaiset chiliravut

Huulet turruttavia tulisia rapuja sichuanilaiseen tapaan wokattuna!




















Sichuanilaiset chiliravut

kahdelle alkupalaksi

350 grammaa eläviä rapuja (noin kymmenen pienehköä rapua)
15 grammaa inkivääriä viipaloituna
15 grammaa valkosipulia viipaloituna, noin kolme kynttä
6 grammaa sichuanpippuria (noin 3 rkl)
6 grammaa kuivattuja chilejä (noin 15 kpl)
2 rkl soijakastiketta
3 kevätsipulin vihreitä varsia hienonnettuna
3 rkl öljyä
0,5 dl vettä

Keitä rapuja 30 sekunttia niin, että ne kuolevat. Paista öljyssä chilejä, valkosipulia ja inkivääri. Lisää kuumaan öljyyn ravut ja sekoita. Lisää joukkoon soija sekä vesi. Peitä wokkipannu kannella ja paista noin kuusi minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon kevätsipulit. Tarjoile kuumana!


torstai 5. syyskuuta 2013

Fajitakset - käytännöllisen aidosti

Fajitaksia ilman nihkeitä valmismausteseoksia tai purkkisalsoja! Lihaa lukuun ottamatta tähän ateriaan ei tule niin erikoisia aineita, ettei niitä saisi lähi-Siwasta. Monitoimikoneen kanssa guacamole ja pico de gallo valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin valmispurkin avaaminen;)
Flank steak on muuten ihanaa lihaa ja sopii myös hyvin erilaisiin wokkiruokiin. Lihaisa maku on mielestäni paljon parempi kuin paisteissa ja fileissä. Olen löytänyt flankkia mm. Stokkan herkusta sekä Kampin K-kaupasta. Oikein originelleihn fajitaksiin grillataan skirt steakia, mutta sitä ei kaupassa ollut.























Fajitakset
neljälle

noin 700 grammaa flank (tai skirt) steakia

keltainen paprika
oranssi paprika
vihreä paprika
punainen paprika
2 sipulia


Marinadi

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl limemehua, noin 6 limeä
3 rkl worcestershirekastiketta tai soijaa
1 rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl chilijauhetta
1 rkl juustokuminaa
3 valkosipulinkynttä

Lisäksi: esim. guacamolea, pico de galloa, salsaa, juustoa (esim mietoa fetaa, ricottaa tai manourijuustoa), ranskankermaa, salaattia, tortilloita

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Jaa marinadi kahteen osaan. Laita liha minigrip-pussiin ja kaada joukkoon toinen osa marinadista. Sulje pussi ja painele marinadi hyvin joka puolelle. Laita vihannekset toiseen minigrip-pussiin lopun marinadin kanssa. Anna marinoitua vähintään kolme tuntia, mielummin yön yli.
Paistaaksesi pihvin, pyyhi se hyvin marinadista ja paista öljytyssä hyvin kuumassa grillipannussa kaksi minuuttia per puoli (tai grillaa ulkona, niinkuin fajitakset oikeasti kuuluisi valmistaa). Anna lihan levähtää noin viisi minuuttia, ja leikkaa sen jälkeen syitä vasten ohuiksi suikaleiksi. Paista kasviksia valurautapannussa tilkassa öljyä, kunnes kypsiä.

Tarjoile liha ja vihannekset paistopannuilta, jotta ne pysyvät lämpiminä.
Tarjoilimme lisukkeena pico de galloa, guacamolea, juustoa ja lämmitettyjä Nuevo Progreson maissitortilloita.



Pico de Gallo


10 tomaattia
suolaa
pieni sipuli
2 punaista chiliä
puolikas korianteripuska
limen mehu


Kuutioi tomaatit ja sekoita niiden sekaan pari hyppysellistä suolaa. Jätä valumaan siivilään noin puoleksi tunniksi. Sekoita välillä ja heitä valuneet nesteet pois. Siirrä tomaatit kulhoon. Hienonna sipuli, chili ja korianterit ja sekoita ne tomaattien sekaan. Purista joukkoon limemehu ja mausta tarvittaessa lisäsuolalla.







Guacamole

3 avocadoa
pieni punasipuli
punainen chili
puolikas korianteripuska
kahden limen mehu
suolaa

Kuutioi avocadot ja murskaa ne haarukalla. Sekoita joukkoon limen mehu, suola, hienonnettu sipuli, chili ja korianteri.










Lähteet:
http://www.seriouseats.com/recipes/2013/06/grilled-skirt-steak-fajitas-food-lab-recipe.html
http://thepioneerwoman.com/cooking/2013/03/beef-fajitas/