keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Massaman curry naudan lavalla

Ohje on 3 hungry tummies -blogista. Currytahnan ohje on erinomainen, mutta itse curryn teen ensikerralla eritavalla.


Currytahna (kahteen curryateriaan):

suolaa
2 sitruunaruohoa
1 rkl korianterin siemeniä (paahda pannulla)
0,5 tl juustokuminaa (paahda pannulla)
0,5 tl kuminaa (paahda pannulla)
3 neilikkaa (paahda pannulla)
0,5 tl muskottia
0,5 tl kanelia
0,5 tl muskotinkukkaa
2,5cm pala galangalia (uunissa hetken tummennettuna ja kuorittuna)
2 valkosipulia (tummennettuna grillissä)
2 shalottia (kuumennettuna grillissä)
1 korianteri juurineen
5 kuivattua chiliä (20 min kuumassa vedessä turvotettuna ja pilkottuna)
10 kuivattua thaichiliä (20 min kuumassa vedessä turvotettuna ja pilkottuna)
1 limen sisus (tai kaffirlimen sisus)
1 tl katkaraputahnaa
Hienonna aineet morttelissa. Aloita kovista aineista ja siirry pehmeisiin.

Curry:

1 kg naudan lapaa
4 shalottisipulia (uunissa paahdettuna ja kuutioituna)
1,5 dl maapähkinöitä
2 porkkanaa
sipuli
2 isoa ruokalusikallista massaman currytahnaa
2 laakerinlehteä
2 ruskeaa kokonainen kardemumma (cardamom pod)
3 neilikkaa
1 pala palmusokeria (tai noin 3 rkl)
3 rkl kalakastiketta
4 rkl tamarindia
0,5 tl muskotinkukkaa
4 kamquattia viipaloituna
2 prk kookosmaitoa
(2 prk kookoskermaa)


Leikkaa liha paloiksi. Keitä se nopeasti vedessä muutama minuutti ja huuhtele kylmällä vedellä. Keitä lihaa noin 2-2,5 tuntia kookosmaidossa. (ensi kerralla keitän neilikalla, juustokuminalla, kardemummalla, chililla jne maustetussa vedessä) Paista currytahnaa kookosöljyssä (joko erikseen tai lihan keittämisen yhteydessä splitannutta) viisi minuuttia (laitoimme tässä vaiheessa myös kookoskerman ja annoimme splitata mutta tämä oli meistä hieman turhaa). Lisää liha pannuun. Hetken kuluttua lisää kookosmaito (tässä lihan keitosta yli jäänyt, mutta se ei ollut meillä enää kovin hyvää, joten laitoimme uuden tökin), laakerilehdet, kardemumma ja anna hautua. Lisää palmusokeri, kalakastike ja tamarindi. Lisää porkkanat ja sipuli ja kookoskerma ja odota kunnes porkkanat kypsiä (alkuperäisessä ohjeessa oli perunoita). Lisää joukkoon viipaloitu kumkvatti (herkullista!) ja tarkista maku. Koristele chilillä ja korianterilla.
Lisäksi lisäsimme joukkoon pehmeäksi keitetyt maapähkinät. Parempia olisivat pannulla paahdetut cashewit.

Tarjoilimme, kuten alkuperäisessä reseptissä, erinomaisen kurkkusalaatin kanssa (kurkku, pieni punasipuli, punainen chili, korianteria, kahden limen mehu, palmusokeria ja kalakastiketta).


Huom! Curryseos säilyy steriilissä purnukassa tai muovipussissa ja siitä on myöhemmin helppo valmistaa mm. kana massamania:
Paista currytahnaa kookos- tai kasvisöljyssä, lisää shalottisipuli ja kana. Paista hetken. Lisää kookosmaitoa 2 tlk ja porkkanat tms. Poristele miedolla lämmöllä kunnes kypsää. Mausta palmusokerilla, tamarindilla ja kalakastikkeella. Lisää paahdettuja cashewpähkinöitä, tuoretta punaista chiliä ja koristele korianterilla.

Näin valmistettu kana massaman oli parempaa kuin itse beef massaman:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti