perjantai 22. helmikuuta 2013

Meidän paras hummerikeitto

Tämä on PARAS hummerikeitto. Tässä ei tarvitse käyttää valmiita fondeja tai liemiä. Tulos on samettinen, täyteläinen, täydellinen.


















kolmelle pääruuaksi tai kuudelle alkupalaksi, valmistusaika noin 2,5 tuntia

400 gramman hummeri (pakastehummeri sulatettuna tai elävä inhimillisesti lopetettuna ja keitettynä)

Liemi

2 salottisipulia pilkottuna
2 porkkanaa viipaloituna
2 valkosipulinkynttä
2 tomaattia paloiteltuna
Yhden fenkolin vihreät päät
2 sellerin vartta
2dl viiniä
8 dl vettä
oksa timjamia
voita
hummerin kuoret ym. murskattuna
3 rkl oliiviöljyä
4 cl vs konjakkia

Perkaa hummeri. Ota lihat ja mäti syrjään ja laita jääkaappiin paloiteltuna. Leikkaa kuoria pienemmiksi ja murskaa niitä hieman.

Paista hummerinkuoret oliiviöljyssä kattilassa (5 min). Lisää konjakki. Anna kiehahtaa. Nosta hummerin kuoren palat syrjään kulhoon. Sulata 20g voita samassa kattilassa ja paista siinä sipulit. Lisää hetken kuluttua porkkana, fenkoli ja selleri. Paista n. 5 min. Lisää tomaatit, hummerin maksa, kuoret, timjamin oksa sekä 2 dl valkoviiniä ja n. 0,8l vettä. Hauduta 45 min miedolla lämmöllä.

Siivilöi liemi toiseen astiaan. Poimi porkkanat pois ja napostele niitä samalla kun jatkat ruoan valmistusta. Nam! Muista säästää muutama porkkanan siivu loppuun.

Keitto

2 salottisipulia
2/3 fenkoli, napostele loput
2 rkl voita
1 rkl raakaa riisiä
3 tomaattia kaltattuna ja simenet poistettuna
2 rkl tomaattipyrettä
2dl kermaa
hyppysellinen sahramia tai safloria
rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta rakuunaa
suolaa maun mukaan (lisää reilusti)


Paista salottisipuli ja fenkolisilppu voissa 5min. Lisää joukkoon siivilöity hummeriliemi, tomaattipyre, pilkotut tomaatit, riisi, ja sahrami/saflori. Kiehuta miedolla lämmöllä n. 45 min. Lisää säästetyneet porkkanan palaset ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma, hummerin lihat sekä mäti ja sitruunan mehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Voit myös lisätä hummerinpalat jokaiselle lautaselle erikseen, jolloin ne jäävät kauniisti kellumaan keiton päälle (liian isot palaset uppoavat).

Nosta levylta ja koristele halutessasi rakuunalla ja sahramilla/saflorilla.

Tarjoile hyvän vaalean leivän kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti