tiistai 28. tammikuuta 2014

Sätkykanaa kookosriisillä (eli resepti aurinkoiseen karibialaiseen makuelämykseen )

Miten sinä suomentaisit Jerk Chickenin? Sätkykana, kuivakana vai idioottikana? Ehkä vain jerk kana. Jerkkana. Googlekaan ei parin jerk kana reseptin lisäksi suomalaisia osumia liiemmin tarjoillut. Miten vain, suosittelen kokeilemaan Jamaikan makuja talvellakin. Ne lämmittävät. Oikea Jerk Chicken tehdään grillaamalla ja savustamalla kana maustepippuripuun oksilla, mutta me teimme sen ihan vain uunissa. Kookosriisi ja habanero-sipulilisuke ovat täydellisiä kavereita sätkykanalle. Lisäksi tarjoilimme tomaatti-avocadosalaattia (koska kasviksia). Huom. allaolevan huomattavan annoksen (1 kana, 3dl kuivaa riisiä jne) söimme kolmistaan. Huom! Kaikki män, mukaanlukien uunissa muhinut marinadikastike lusikoituna kanan ja riisin päälle.

Tämä oli niin hyvää... Yah mon!

Sätkykana
kolmelle - oikeesti

1 kana tai broileri tai vastaavia paloja (rintafileillä on riskinä kuivua, kokeile rintaleikkeitä luulla ja nahalla sekä koipireisiä)

Marinadi

6 habaneroa
3 kevätsipulia
1/2 sipuli
4 valkosipulinkynttä
5 cm pala inkivääriä
3 limen kuori ja mehu (raasta vain vihreä osa aivan pinnasta)
2 rkl kookospalmu- tai fariinisokeria tms.
neljän timjaminoksan lehdet
1 rkl mortteloituja maustepippureita
1 tl raastettua muskottipähkinää (kokeile raastaa kokonaista muskottipähkinää microraastimella)
0.5 dl soijaa
0.5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kana kolmeen osaan, niin että yhdessä osassa on oikean puolen koipireisi, rinta ja siipi, toissessa vasemman puolen sama ja kolmannessa kanan rintakehä ja selkä. Säästä selkäpala esim. kanaliemen valmistukseen. (Esim. Tom Kha Kaihin)
Hienonna sipulit, inkivääri ja habanerot. Lisää blenderiin muiden marinadiainesten kanssa. Blendaa kunnes hienoa. Laita minigrip-pussiin kanan puolikkaiden kanssa. Hiero hyvin niin, että marinadi leviää kaikkialle. Pistä jääkaappiin marinoitumaan vuorokaudeksi.
Kaada kanat marinadeineen uunivuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa folioolla tiukasti peitettynä tunnin verran. Poista folio ja paista vielä grillivastuksen alla noin 30min kunnes kana on pinnalta ruskistunut. Jos käytät pienempiä paloja, paistoaikaa voinee lyhentää.

Kookosriisi

3 dl basmatiriisiä
3 kevätsipulia
3 valkosipulia
tölkki kidneypapuja
tölkki (400 grammaa) kookoskerma
suolaa ja mustapippuria
öljyä
vettä (noin 6dl)
(halutessasi yksi kokonainen habanero muhimaan riisin sekaan hauduttamisen ajaksi Jamaikalaiseen tyyliin, mutta meiltä loppuivat habanerot)

Paista pilkottuja valkosipuleita ja kevätsipuleita öljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät mutteivat ruskistu, noin 5 min. Lisää joukkoon riisi, kookoskerma sekä kidneypavut. Sekoita usein. Kun neste alkaa kuivua, lisää joukkoon vettä, kunnes riisi on kypsynyt ja ylimääräinen vesi haihtunut.

Habanero-sipulilisuke

1 habanero
1/2 pieni sipuli
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa

Leikkaa sipuli ja habanaero ilman siemeniä ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Sekoita muiden aineiden kanssa pienessä purkissa. Anna muhia noin 4 tuntia.

Lähteet: http://www.jamaicatravelandculture.com/food_and_drink/jerk_chicken.htm
http://www.seriouseats.com/recipes/2013/08/jerk-chicken.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti