lauantai 13. huhtikuuta 2013

Miten tehdä kiinalaista mustapippurinautaa (jota mustapippurihäräksi kutsutaan)

Mustapippurinauta (tai mustapippurikana tai mustapippuritofu) on helppoa ja nopeaa. Ruoka valmistuu samalla kuin riisi kiehuu. Jos käyttää muutamaa wokkiniksiä, ruoka on myös mieletöntä koostumukseltaan ja maultaan.
1. Odota, että öljy wokissa on höyryävän kuumaa (öljy siis höyryää).
2. Paista aineet osissa, tässä esim. punaiset paprikat erikseen, sitten vihreät paprikat, sitten sipulit. Nosta valmiiksi wokatut aineet lautaselle, ja odota, että wokki kuumenee taas. Jos paistat liian paljon kerralla, wokki pääsee viilenemään eikä lopputulos ole wokkirapsakkaa.
3. Kun dumppaat ainekset wokkiin älä käännä niitä heti. Laske ainakin kymmeneen, käänetele, laske kymmeneen, käännä, laske kymmeneen, ota pannulta. Tämä riippuu wokistasi ja hellastasi. Koska wokki on kuuma, palaminen on myös vaarana, varsinkin pieniksi hiennonnetuilla valkosipuleilla.
4. Ota kaikki aineet valmiiksi esille ja käden ulottuville. Nopeassa wokkaamisessa sipulit ylikypsenevät kun etsit patakinnasta (niinkuin tässä;)).

Teimme reseptin kahdelle, mutta kastiketta oli paljon, ja lihan määrää voisi helposti lisätä.
Käytä mustapippuria makusi mukaan. Morttelissa saat aromaattisempaa ja maistuvampaa mustapippurirouhetta kuin myllyssä. Jos sinulla ei ole shaoshing riisiviiniä, voit korvata sen kuivalla sherryllä tai ihan vain vedellä kastikkeessa ja soijalla marinadissa.
Mustapippurinautaa
kahdelle - neljälle riippuen naudan ja riisin määrästä

200-400 grammaa naudan paistia, ulkofileetä tai muuta leikattuna ohuiksi suikaleiksi lihassyiden vastaisesti ja hieman nuijittuna (tai kanaa suikaloituna tai tofua kuutioituna)
1 rkl soijaa
1 rkl shaoshing riisiviiniä
1 tl -1 rkl mustapippuria (rouhittuna morttelissa, ei myllyssä)
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 cm pala inkivääriä
(kevätsipulia)
(tuore punainen chili)
tarjoiluun: riisiä
maapähkinä- tai rypsiöljyä paistamiseen

kastike

3 rkl soijaa
3 rkl shaoshing riisiviiniä
2 rkl osterikastiketta
2 rkl tummaa soijaa
1 tl seesamöljyä
1 tl sokeria
1 rkl maizenaa
0,5 dl kylmää vettä

Laita liha marinoitumaan. Sekoita kastikkeen aineet yhteen. Laita riisivesi kiehumaan. Kuutioi paprika, siivuta sipulit, hienonna valkosipuli ja inkivääri (sekä kevätsipuli ja chili). Riisivesi varmaan kiehuukin, lisää riisit.
Kuumenna wokkipannussa öljy. Kun se savuaa lisää osissa punaiset paprikat, vihreät paprikat, sipulit ja naudan palat (paista vain puolikypsiksi). Paista vain 30sek-1min jokaista, äläkä pyörittele niitä liikaa kypsimisen aikana. Siirrä wokatut ainekset lautaselle odottamaan. Kun kaikki ovat kypsiä, kuumenna taas öljy wokissa ja lisää sinne valkosipulit ja inkiväärit. Pyörittele niitä pannussa noin 10 sek, lisää paprikat, sipulit ja naudat. Sekoita. Kun wokki on taas lämmennyt, lisää mustapippuri ja sitten kastike (kuumassa wokissa kastike sihahtaa ja kuplii heti). Sekoita hyvin ja wokkaa vielä noin 1 min. Sekoita joukkoon kevätsipuli ja chiliviipaleet. Tarjoile heti riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti