tiistai 2. huhtikuuta 2013

Bouillabaissea pilkkikaloista

Sain pilkiltä tuliaisiksi valmiiksi perattuja ja suomustettuja pieniä ahvenia ja särkiä. Päätimme tehdä niistä oman näköisemme bouillabaissen, joka tietysti tarkoittaa, että mukaan tarvitaan yksi hummeri. Onneksi sellainen löytyi pakkasesta. Lisäksi laitoimme keittoon mukaan pakastealtaasta löytyviä esikeitettyjä sinisimpukoita. Pitkien pyhien takia tuoreita sininisimpukoita ei ollut enää kaupasta saatavilla, mutta kyllä esikeitetytkin hyvältä maistuivat. Ruoan parasta antia olivat tuoreet ahvenet, joita oli hauska syödä sormin sekä maukas kalaliemi, josta ruoanlaitto aloitettiin.

Kalaliemi:

Lisää kattilaan öljyä ja kaada sekaan fenkolin, porkkanan ja sipulin palaset sekä hummerin kuoret. Liemessä on hyvä käyttää kasviksista huonomman näköiset kohdat, joita ei suoraan viitsi syödä. Paista niitä muutama minuutti kattilassa ja lisää vettä sen mukaan, kuinka paljon kalalientä tarvitset keittoon. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kalan osat (kuten päät), joita et laita valmiiseen keittoon sekä loput aineksista. Anna liemen kiehua hiljalleen, vähintään puoli tuntia, mieluusti pidempään. Odottaessa voi valmistaa vaikka rouillen. Lopuksi suodata liemi toiseen astiaan.

öljyä
fenkolia
porkkanaa
sipulia
1 oksa tuoretta timjamia
2 Laakerinlehtiä
hyppysellinen sahramia
mustapippuria
ahventen päät
särjet paloiteltuina
hummerin kuoret
n. 2 l vettä

Bouillabaisse:

Kuumenna kattilassa öljyä ja lisää siihen sipulit ja tomaatit. Anna sipulien pehmetä hyvin. Lisää hieman suolaa ja mustapippuria. Lisää kalaliemi ja valkoviini. Lisää kiehuvaan keittoon ahvenet ja esikeitetyt sinisimpukat. Keitä viisi minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää lopuksi keiton joukkoon paloitellut hummerin lihat. Tässä vaiheessa älä enää anna keiton kiehua vaan nosta pois levyltä. Valmiiksi keitettyjen hummerin palasten pitää vain lämmetä. Tarjoile tuoreen patongin ja rouillen kanssa. Jos syötäessä vielä löytyy avautumattomia simpukoita heitä ne pois.

1 hummeri
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tomaattia kuorittuna ja siemenet poistettuna. Helppo tapa kuoria tomaatit on keittää vedenkeittimellä vettä ja kaataa kuuma vesi toiseen astiaan tomaattien päälle. Hetken päästä kuori lähtee tomaatista pois vetämällä.
suolaa
mustapippuria
n. 1,5 l kalalientä
½ dl valkoviiniä
sahramiaRouille:

Mortteloi aluksi chili ja valkosipuli tahnaksi. Laita kaikki aineet kippoon lukuun ottamatta oliiviöjyä ja sekoita sauva sekoittimella. Lisää öljyä vähän kerrallaan joukkoon samalla sekoittaen sauvasekoittimella. Jätä maustumaan jääkaappiin. Ensi kerralla kokeillaan reseptiä hieman pienemmällä määrällä valkosipulia. Tunnin maustumisen jälkeen Rouille maistui todella voimakkaalle valkosipulille. Ehkä yksi kynsi voisi riittää.

viileässä vedessä pehmitetty viipale vaaleaa leipää
1 chili
1-3 valkosipulin kynttä
1-2 kananmunan keltuaista
1 tl tomaattipyrettä
1 rkl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
suolaa
hyppysellinen safronia joukkoon ja koristeluun

Rouillen resepti on tehty mukaillen Nautiskellen blogin reseptiä ja Bouillabaisessa on otettu mallia epicurios sivuston reseptistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti