perjantai 29. maaliskuuta 2013

Pääsiäisruokaa

Pääsiäisruuaksi valmistimme sous vide karitsan kyljyksiä. Sous vide tekniikalla liha haudutetaan kypsäksi vakuumissa lämpimässä vesihauteessa. Halusimme karitsan medium miinuksena, eli 55 asteisena. Vesihaude, jossa liha kypsyi lämmitettiin siis samaan 55 asteen lämpöön. Näin liha pysyy mehevänä eikä ylikypsymisen vaaraa ole. Koska meillä ei ole sous vide keitintä, käytimme muovista kylmälaukkua, jonne oli upotettu digitaalinen lämpömittari. Mikäli lämpö laski, mittari hälytti ja lämmintä vettä lisättiin vedenkeittimen kautta. Vettä piti myös muistaa sekoittaa aika ajoin, jotta veden lämpö lihan ympärillä pysyisi samana kuin mittarin vieressäkin. Lopputulos oli todella onnistunut! Liha oli ihanan pehmeää ja mureaa ja juuri sopivan kypsää. Myös lisukkeet, varsinkin kurpitsalohkot tahinikastikkeessa, olivat herkullisia. Lisukkeiden hyvänä puolena oli, että ne ovat parhaimmillaan huoneenlämpöisinä, joten niiden valmistumishetkestä ei tarvinnut huolehtia.



Sous vide karitsan kyljykset
kuudelle

kaksi karitsan karetta, noin kilon verran
noin 5 rkl za'atar mausteseosta
oliiviöljyä

Za'atar mausteseos
6 rkl tuoretta timjamia uunissa hieman kuivatettuina
2 rkl seesamsiemeniä pannulla paahdettuina
1 rkl sumakkia
1 tl suolaa

Sekoita timjami, sumakki ja suola morttelissa. Lisää joukkoon seesaminsiemenet.

Hiero karitsan kareet za'atar mausteseoksella (tai mausta miten itse mielit). Laita kareet 2 litran minigrip pusseihin. Tyhjennä ilma pusseista upottamalla ne veteen ja hieromalla jääneet ilmakuplat pois. Sulje pussit huolellisesti. Laita lihat 55 asteiseen vesihauteeseen noin 2,5 tunniksi kypsymään. Tarkkaile, että lämpötila pysyy vakaana. Kun lihat ovat kypsiä, nosta ne vesihauteesta, poista pusseista ja ruskista kareet nopeasti oliiviöljyssä kuumalla valurautapannulla. Leikkaa luiden välistä terävällä veitsellä. Tarjoile heti.









Kurpitsaa tahinikastikkeella
kuudelle lisukkeeksi

Kaksi noin kilon painoista butternut squash -kurpitsaa kuorittuna ja leikattuna 6*2 cm paloihin
2 isoa punasipulia halkaistuna ja viipaloituna
7 rkl oliiviöljyä
7 rkl tahinia
4 rkl sitruunamehua
6 rkl vettä
1 tl sokeria
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
60 grammaa pinjansiemeniä
2 rkl za'atar maustetta
leveälehtistä persiljaa
suolaa ja pippuria

Pyöritä kurpitsan lohkot öljyssä ja mausta pippurilla ja suolalla. Nosta lohkot uunipellille ja lämmitä niitä 225 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Kun kurpitsat ovat kypsiä, laita oliiviöljytyt punasipulin siivut uuniin 15 minuutiksi (mikäli teet pienemmän annoksen, voit kypsentää kurpitsat ja sipulit samalla kertaa, mutta huomio sipuleiden lyhempi kypsennysaika).

Sekoita tahini, sitruuna, vesi ja sokeri yhteen, niin että kastikkeesta tulee hieman juoksevaa. Lisää vettä/tahinia tarvittaessa.
Paista pinjansiemenet pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä kunnes ne ovat kullanruskeita.

Kun kurpitsanlohkot ja sipulit ovat hieman jäähtyneet, ripottele niiden päälle pinjansiemenet sekä za'atar, valele kastikkeella ja koristele leveälehtisellä persiljalla.

Resepti on muokailtu Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin Jerusalem -keittokirjasta




Feta-pinaattitäytteiset munakoisot

3 munakoisoa
noin 200 grammaa pinaattia
pkt fetaa
2 rkl pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Leikkaa munakoisot pitkäin noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Itketä munakoisot, huuhtele ja kuivaa ne. Valele palaset molemmilta puolilta oliiviöljyssä ja grillaa uunissa noin 20 minuuttia välillä kääntäen, tai kunnes pehmeitä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla ja anna jäähtyä.  Tein tämän vaiheen jo edellisenä iltana. Koisopalat varmasti vain paranivat entisestään jääkaapissa levätessään.

Täyte: Paista valkosipulisilppu öljyssä hetken. Lisää joukkoon pinjansiemenet, paista noin minuutti. Laita sekaan tuore pinaatti. Kun pinaatti on paistunut, nosta lämmöltä ja lisää joukkoon fetajuusto. Lusikoi täytettä munakoisojen väliin noin puolelta matkalta, ja rullaa kääröt kiinni.





Kurkkusalaatti

1 iso kurkku siemenet poistettuna ja viipaloituna
2 dl jugurttia
2 rkl granaattiomenasiirappia
pienen sitruunan kuori raastettuna ja mehu puristettuna
lehtipersiljaa tai minttua

Sekoita aineet yhteen. Anna veteäytyä jääkaapissa hetken.

Ohje on mukailtu Gordon Ramsayn Ultimate Cookery Course -reseptin mukaan.



















Mämmimacaronit

Jälkiruuaksi suuren suosion mämmimacaroneja. Kuoret ovat tavallisia vaniljamacaroneja, ja täytteenä on sekoitus mämmiä (!) ja mascarponejuustoa. Mascarpone tuo mämmin seuraksi tarvittan kermaisuuden macarontäytteen vaadittavalla tiiviydellä. Sanon vain, että mascarponen ja mämmin sekoitus, varsinkaan pursotusvaiheen jälkeen, ei ollut kaikkein kaunein yhdistelmä. Kuitenkin ihan ok näköinen kun kuoret suljettiin.:)

1 kommentti: