lauantai 23. maaliskuuta 2013

Hummeri on parasta monella tapaa

Mikä on parempaa kuin yksi elävä hummeri? Kaksi elävää hummeria tietenkin!
Aino sai syntymäpäivälahjaksi rapuparven, kaksi elävää hummeria ja kaksi taskurapua. Hummerista teimme kolme erilaista ruokaa. Mango-hummerisalaatin, Kantonilaista friteerattua hummeria, sekä meidän parhaan hummerikeiton.

Hummeri tuntee kipua ja on tärkeää lopettaa se nopeasti ja mahdollisimman tuskattomasti. Paras tapa on lähteiden mukaan (mm. Modernist Cuisine at Home) tappaa hummeri terävällä puukonviillolla sen aivoihin. Jotkut suosittelevat pikaista pakastamista ja sen jälkeen keittämistä, mutta uskomme, että tämä on lähinnä helppoa ja tuskatonta kokille, ei niinkään hummerille. Pakastettaessa äärialueet alkavat nopeasti jäätyä ja jääkristallien muodostuminen elävään kudokseen on varmasti, jo evoluutiivisestikin ajateltuna, tuskallista ainakin mille tahansa eläimelle, jonka kannattaa välttyä jäätymiseltä luonnossa.


Lopeta hummeri terävän veitsen iskulla aivoihin. Keitä hummeria isossa kattilassa. 10 litraan vettä lisää 300 grammaa suolaa ja 60 grammaa sokeria. Keitä 12 minuuttia. Jos hummeri on iso, keittoaikaa tulee pidentää. Nosta hummeri pihdeillä kiehuvasta vedestä ja upota se jääveteen jäähtymään (tämä lopettaa kypsymisprosessin).Meidän paras hummerikeitto. Maailman paras keitto. Pehmeä, aromaattinen eikä mukana ole valmisfondeja tai -liemiä.Mango-hummeri salaatti

Lähde: Rasamalaysia

Hummerin saksi
1 kypsä mango
1 dl kermaa
0,5 rkl hunajaa
0,5 rkl sitruunamehua
hieman basilikan lehtiä

Keitä hummerin saksea noin 10-15 minuuttia vedessä kunnes se on kypsä. Poista liha kuoresta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja kuutioi mango. Anna osa skinkille. Laita loput mangot ja hummeri kulhoon, lisää kerma, sitruunamehu, hunaja ja thai basilikan lehdet. Sekoita ja säilytä kelmulla suojattuna jääkaapissa vähintään 30 minuuttia enne tarjoilua.

Tämäntyyppistä hummeria söimme New Yorkin Chinatownissa. Yksinkertaiset aromaattiset aineet eivät ole liian voimakkaita pehmeän makealle hummerille. Todella herkullista ja jaloista on ihana imeä viimeisetkin maut talteen.

Kantonilainen hummeri

Lähde: The Shun Lee Cookbook, Michael Tong

yksi alle 700 grammainen hummeri, leikattuna 12 palaan ja palat halkaistu
3 rkl maizenaa
rypsi- tai maapähkinäöljyä

kastike
1,5 rkl soijaa
2 rkl shaoshing riisiviiniä
2 tl sokeria
3 kevätsipulia, valkoiset osat siivutettuna sentin pituisiksi ja vihreät osat 5 sentin pituisiksi paloiksi erikseen
1 rkl hienonnettua inkivääriä
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
30 kpl käyneitä mustapapuja murskattuna ja hienonnettuna
0,5 tl seesamöljyä

Tapa elävä hummeri leikkaamalla tervällä veitsellä sen aivoihin (katso ylempää). Irrota hummerin sakset ja pyrstö torsosta. Leikkaa torso neljään osaan, pyrstö kahteen osaan ja kummatkin sakset kolmeen osaan. Murskaa palat kevyesti. Käytä paloitellut hummerin palat heti tai viimeistään muutaman tunnin kuluessa.
Pöyritä hummerinpalat maizenassa (tämä suojaa lihan ja auttaa sitä pysymään pehmeänä).

Kuumenna suuri wokkipannu kuumaksi. Lisää öljyä wokiin, niin että sitä on noin 2,5 senttiä syvyydeltä.  Lämmitä öljy 160 asteiseksi. Lisää hummerin palat erissä öljyyn ja paista varovasti, kunnes ne muuttuvat punaisiksi, noin 1-1,5 minuuttia. Nosta pihdeillä hummerinpalat öljystä siivilään. Poista ylimääräinen öljy wokista, jätä sitä pohjalle noin 2 ruokalusikallista.Yhdistä soija, riisiviini ja sokeri astiassa ja sekoita, kunnes sokeri on liennut. Lämmitä wokkipannu uudelleen kuumaksi. Lisää kevätsipulin valkoiset osat, inkivääri, valkosipuli ja mustapavut. Wokkaa noin 10 sekunttia. Lisää hummeri, ja sitten soijaseos. Wokkaa 45 sekunttia. Lisää vihreät kevätsipulin osat ja wokkaa kunnes kastike on kiiltävää ja hummeri on kypsynyt, noin 45 sekunttia. Lisää seesamöljy. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti