maanantai 11. maaliskuuta 2013

Ihana talviruoka: mapo tofu

Mapo tofusta tuli heti mieheni ja ystävieni herkku. Teen sitä usein, ja kun erikoisemmat elintarvikkeet on hankittu aasialaisesta ruokakaupasta, tekeminen on superhelppoa ja vaivatonta. Ohjeeni perustuu Rasamalyaisia-blogin reseptiin. Olen muuttanut määriä ja aineita hieman.
Ruuan pieni niiskutusta aikaansaava lämpö ja proteiinikylläisyys tekee siitä aivan parhaan herkun talvitemmellyksen jälkeen!

Täydellinen mapo tofu
neljälle (todellisuudessa kolmelle ahmatille)

purjon valkoinen osa suikaloituna
4 pulskaa valkosipulinkynttä
100-400gr jauhelihaa
1pkt silken tofua
5 rkl sichuanilaista chilipaputahnaa (toban djan tai doubanjiang)
5rkl chiliöljyä
2 rkl maapähkinäöljyä  
2rkl sichuanchilejä (paahdettuna ja morttelissa hienonnettuna)
(kuivattuja chilejä hiennonnettuna maun mukaan)
tuore punainen chili
2rkl shao hsing riisiviiniä
2tl käyneitä mustapapuja murskattuina ja piennennettyinä (Douchi)
2dl vettä
koristeeksi kevätsipulia ja tuoreen punaisen chilin sukaleita 

Suikaloi purjo sekä chili ja viipaloi ronskisti valkosipulin kynnet. Niiden ei tarvitse olla ohuita kuin Mafiaveljissä. Kuutioi silken tofu varovasti. Sen turhaa liikuttamista kannattaa välttää.
Paista jauheliha wokissa, lisää puoliraakaan lihaan valkosipuli ja hetken kuluttua purjo. Wokkaa noin minuuttia. Lisää chilipaputahna. Kypsennä, lisää mustapavut, chili ja riisiviini. Sekoita. Lisää varovasti tofukuutiot ja vettä. Hauduta matalalla lämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää sichuanchilit ja kevätsipuli. Tarjoile riisin kanssa.


Tarkemmin erikoisista ruoka-aineista

Lähes kaikkia mapo tofuun tarvittavia erikoisempia aineita saa Hakaniemen itämaisista ruokakaupoista ja ne säilyvät pitkään.

Käytin Lee Kum Keen sichuanilaista chilipaputahnaa, jota saa aina Vii Voanista ja Aseanic Tradingista. Huono puoli: siinä on paljon turhia ainesosia, kuten MSG:tä. Aseanic Tradingista sai viimeksi myös traditionaalisempaa pixian doubania (kuva pussista). Tässä on vain härkäpapuja, chiliä, suolaa ja vehnää.

Olen nähnyt niin ollen sekä Viivoanissa sekä Aseanic Tradingissa myynnissä ainakin keltaisessa pahvirasiaan pakattuja käyneitä mustapapuja, Yang Jiang Preserved Black Beans

Chiliöljyä ja sichuanchilejä saa niin ikään ainakin Hakaniemen itämaisista kaupoista. Chiliöljyä voi helposti valmistaa myös itse lisäämällä kuivattuja chilejä mietoon öljyyn ja jättämällä maustumaan, kunnes kauniin punaista.

Shao Hsing riisiviiniä ei saa Suomesta, koska Alko ei tuo sitä maahan. Ostan omani aina ulkomaan matkoilta. Korvaavaksi tuotteeksi suositellaan usein kuivaa sherryä, mutta se on vain kelpoinen korvike. Lisäksi, sherry ei säily yhtä hyvin kuin riisiviini. Riisiviinille ei kuulemma ole riittävää kysyntää. Anna siis Alkolle palautetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti